Poola piraatistikud on tõsine ohuallikas

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka Leedus on viljapuu-bakterpõletiku tõttu saastumisohuga vööndeid.
Ka Leedus on viljapuu-bakterpõletiku tõttu saastumisohuga vööndeid. Foto: Dmitri Kotjuh

Viljandimaa tuntud istikukasvatajad Elmar Zimmer ja Hillar Nassar pole rahul põllumajandusametiga, kes ei suuda tõkestada Poola saastumisohus vööndist tulevaid viljapuuistikuid. 

Seedri puukooli peremehe Elmar Zimmeri sõnutsi on väga ohtliku taimehaiguse, viljapuu-bakterpõletiku tõttu kehtestatud saastumisohuga vööndid paljudes Poola piirkondades, samuti Leedus. Tema teada võib seal istikuid müüa vaid vööndi sees. Seega pannakse need sealsetes taimeärides müüki väga odavalt, 1-2 euroga. 

«Eesti rõivakaupmehed ostavad neid istikuid kokku ja müüvad Eesti laatadel soodsa hinnaga,» nentis Elmar Zimmer. Nii on tema sõnul toimitud juba mitu aastat. Ehkki laatadel käib tavaliselt ringi ka põllumajandusameti inspektor, on spekulandid Zimmeri teada kavalad. «Näiteks Türi lillelaadal pandi passita Poola iluõunapuud ja ebaküdooniad neljas kohas müüki. Kui inspektor oli reedel tiiru ära teinud, teati, et rohkem ta ei tule,» jutustas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles