Süütaja võttis suitsuanduri ja pistis maja põlema

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süütaja hiilis kahekorruselisse puumajja lukustamata tagauksest ning süütas koridori laotud halud. Puid pole elanikel mujal hoida, sest kuurid langesid tuleroaks juba paar kuud tagasi.
Süütaja hiilis kahekorruselisse puumajja lukustamata tagauksest ning süütas koridori laotud halud. Puid pole elanikel mujal hoida, sest kuurid langesid tuleroaks juba paar kuud tagasi. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kui seni olid Viljandi vanalinnas üksteise järel tuleroaks läinud kuurid, siis nädalavahetusel  üritas tõenäoliselt varemgi samas kandis tegutsenud kurjategija süüdata elumaja.



Ööl vastu laupäeva hiilis keegi Munga tänav 4 kortermaja lukust lahti unustatud tagaukse kaudu trepikotta, võttis esimese korruse trepikoja laest maha suitsuanduri ja süütas koridori seina äärde laotud väikese puuriida. Lahkudes sulges ta enda järel kõik uksed ja jättis leegid hoogu koguma.

Juhtum oleks võinud lõppeda väga traagiliselt, kuid õnneks oli maja teise korruse trepikojas veel teinegi suitsuandur, mis hakkas kell 1.20 lärmi lööma.

Majaelanik kustutas leegid

Teisel korrusel, täpselt põlengu kohal elav Peeter Põdra kuulis signaali ning läks uurima, mis toimub. Esmalt tundis ta suitsuhaisu ning kui ta esimesel korrusel vaheesiku ukse avas, nägi ta leeki, mis juba lakke tõusis.

«Mul polnud aega päästjaidki kutsuda, hakkasin kohe veega leeki kustutama,» selgitas ta. «Tuli lõõmas sees ja seintel kobrutas juba värv.»

Kui leegid olid kustutatud, oli majaelanikel aega päästjaid kutsuda. Nemad võtsid seina lahti, et kontrollida, kas tuli pole edasi läinud, ning viisid tukid majast välja.

Kiirabi kontrollis kolme inimest, kellel kahtlustati vingumürgitust. «Maja oli suitsu täis,» selgitas Põdra. Kellelgi siiski tervisekahjustusi ei avastatud.

Maja omaniku esindaja Gunnar Kristjanseni sõnul pole varaline kahju nii suur kui hirm, mida kahtlased süttimised külvavad.

Kristjanseni sõnul kuulub tema poegadele ühes kvartalis kolm maja, kus on 26 korterit. Sel suvel jäid korterites elavad üürnikud ilma nende kasutusse antud kuuridest ning nüüd pole  talvepuid hoida mujal kui trepikojas ja rõdul.

Kristjanseni sõnul on tal süütamiste tõttu keeruline korteritesse elanikke leida: esiteks on mure küttepuude hoidmisega ja teiseks on inimestel tekkinud hirm. Uued kuurid kavatseb omanik ehitada nii kiiresti kui võimalik, kuid enne tuleb saada linnalt selleks load.

Uurimine pole edenenud

Mitme kohaliku elaniku sõnul oli vanalinna Munga ja Sepa tänava piirkond veel eelmisel aastal mõnus ja rahulik elukoht.

Esimese ehmatuse elasid sealsed inimesed üle 2008. aasta mais, kui Sepa ja Munga tänava nurgal süttis elumaja. Seejärel oli elu kvartalis kaks aastat rahulik, kuni tänavu suvel hakkasid kummaliselt süttima puuriidad ja -kuurid. Juulist alates on seal olnud kuus kummalist süttimist, milles kahtlustatakse sarisüütajat. Viimane suurem põleng oli ööl vastu 18. septembrit.

Prokuratuuri teatel on politseil käsil viis vanalinna põlengutega seotud kriminaalmenetlust. Uurimine kestab ning kahtlustatavaid pole. 2. oktoobril aset leidnud juhtumi asjus tehakse prokuratuuri teatel esmaseid toiminguid ning seejärel edastatakse materjal politseisse.

KAAMERAD

Munga tänav 4 hoovis salvestab liikumist kaks valvekaamerat.

• Kaamerad töötasid ka sel hetkel, kui süütaja majja sisenes.
• «Sakalale» pole teada, kas süütaja liikumine on jäädvustatud, sest salvestist on näinud vaid omanik ja politsei.
• Uurijad vaatasid salvestist eile, kuid ei andnud selle sisu kohta kommentaare.
• Uurimist juhtiva prokuröri teatel lubas majaomanik videosalvestise politseile edastada nädala lõpuks.
Allikas: «Sakala»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles