Eilne koolipäev jäi kahes lasteasutuses viimaseks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heimtali lasteaia juhataja Viive Koorti sõnul on nende hoone üksjagu väsinud ja vajanuks korralikku rahasüsti.
Heimtali lasteaia juhataja Viive Koorti sõnul on nende hoone üksjagu väsinud ja vajanuks korralikku rahasüsti. Foto: Marko Saarm / Sakala

Eile peeti kahes Viljandi valla lasteasutuses viimast korda lõpuaktust. Nimelt kaovad teineteisest vaid kolme kilomeetri kaugusele jäävad Ramsi algkool ja Heimtali lasteaed.

Ehkki Ramsi jääb kooli võrra vaesemaks, lähevad seni Heimtalis käinud mudilased just sinna lasteaeda. Heimtali lasteaia juhataja Viive Koort ei teinud saladust, et kogukonnale on see paras löök. «Töötajad ja lapsed on lähiümbruskonnast,» selgitas ta, ent möönis, et nende maja on omadega õhtul.

«Me oleme viimastel aastatel maja soojustanud, ahjusid remontinud ja uusi korstnaid ehitanud. Aga see on siiski väsinud ja tahab saada palju raha,» nentis Koort. Kui Ramsi kooliosa otsustati sulgeda ja tõdeti, et kaht kohta lahutavad vaid mõned kilomeetrid, leitigi lasteaiale uus asukoht seal.

Peagi uhiuus maja

Küll ei oota Heimtali lapsi Ramsil ees päris uus maja. Viljandi vallal on aga plaan ehitada sinna umbes 1,4 miljonit eurot maksev liginullenergiahoone. Vallavanem Ene Saar selgitas, et ehitamine võetakse ette omavahendite ja laenu abil. «Tänu liitumisele on meie laenukoormus selline, et saame sellega hakkama.» Tänavu piirdutakse siiski hoone projekteerimisega, valmima peaks see tuleval aastal.

«Arvan, et Ramsil on juba praegu paremad tingimused, kui olid meil. Seal on keskküte ja suured ruumid,» kiitis Viive Koort. «Teisalt on vanemad öelnud, et Heimtali lasteaeda tõid nad lapsed justkui maale vanaema juurde. See on suurtest teedest eemal, siin kuuleb linnulaulu ja tunneb lillelõhna.»

Ramsi algkooli direktori Maret Tamme sõnul käis nende koolis viimasel aastal viis last. «Sulgemine ei ole meile valus teema, oleme selleks juba aastaid valmistunud,» sõnas ta ja lisas, et nende praegused ruumid pole küll ökonoomsed, kuid peagi saavad nad uue, basseiniga hoone.

Veel mõned uuendused

Viive Koort rääkis, et kaks lasteaia õpetajat ja õpetajaabi lähevad koos lastega üle Ramsile. Kokku oli neil aga üheksa töötajat, kellest kaks olid poole kohaga. Juhataja märkis, et ta ise hakkab igapäevast leiba teenima hoopis Uusna lasteaias.

Vallavanem Ene Saar nentis, et nad proovisid leida töötajatele uut rakendust süsteemi sees. Täpset arvu, kui palju inimesi õigupoolest uuenduste tõttu töö kaotas, ei osanud ta öelda.

Lisaks kahele eelmainitud Viljandi valda puudutavale haridusvõrgu uuendusele kolitakse Puiatu kool, kus jäävad alles esimesed kolm klassi, raamatukoguga samadesse ruumidesse. Juriidiliselt hakkab see aga olema Heimtali põhikooli õppekoht.

Veel tuleb 1. juulist Viljandi valda uus nelja rühmaga lasteaed Päikesekiir, millel on õppekohad Päril, Puiatus ja Pärstis. «Rõhk on pandud haldamisele, et see oleks arukam ja mõistlikum,» ütles vallavanem ja kinnitas, et neis haridusvõrgu muudatustes pole midagi uut, sest neid nähti ette juba nüüdseks rõngasvallaga ühinenud Pärsti valla ajal.

Tüüpprojekti järgi ehitatud Heimtali lasteaed avati 1. aprillil 1961. aastal. 2006. aastast on majas tegutsenud liitrühm 1,5–7-aastastele lastele. Viimast päeva hoitakse lapsi seal 22. juunil. Pärast seda pannakse 54-aastase ajalooga lasteaiahoone müüki ja sellele hakatakse otsima uut omanikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles