Eratee ülesvõtmine ajas naabrid tülli

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taamal paistva Veebri talu peremees August Pilk sammub hiljutise tee jäänustel, kuid maaomanik Elle Toom kavatseb maa seal ka üles künda.
Taamal paistva Veebri talu peremees August Pilk sammub hiljutise tee jäänustel, kuid maaomanik Elle Toom kavatseb maa seal ka üles künda. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Karksi vallas Metsakülas asuva kinnistu omanik ei pääse enam mööda harjumuspärast rada taluni, sest naaber otsustas üle oma maa viiva eratee üles võtta.


Veebri talu peremees August Pilk rääkis, et päris talu kümme aastat tagasi tädilt ning oli sestsaadik kasutanud 140 meetri pikkust teejuppi, mis viis vallateelt tema majapidamiseni üle naabri põllu.

«Suvel teatas maaomanik Elle Toom mulle, et temal pole teed tarvis ning ta laseb selle likvideerida,» jutustas Pilk. «Naine põhjendas, et tee lõikab maa kaheks ja tal pole võimalik ühele poole jäävat väikest maatükki harida ja sellelt kasu saada. Ma arvasin, et ehk ta niisama ähvardab, aga septembris olid masinad kohal ja tee kaevati üles.»

Pilk pöördus abi saamiseks valla poole, kuid sealt laiutati käsi, sest tegu on eramaa ja seega eramurega.

«Ühtegi teist teed minu taluni ei vii. Mis mul muud üle jääb — käin ka edaspidi samast kohast üle,» lubas ta.

Pilgu sõnul tegi Toom talle ettepaneku rajada uus tee teisest kohast, aga mees polnud sellega päri. «Seal on riigimaa,» tähendas ta. «Ja kes selle ehituse kinni maksaks?»

Elle Toom ütles, et kõnealune tee asus tema kinnistul ebaseaduslikult ja segas  maaharimist.

«Pidin väiksemalt maatükilt ainult võsa raiuma ja seeläbi materiaalset kahju kannatama,» lausus ta. «Tahtsin teed likvideerida juba viimased 13 aastat ehk alates sellest, kui talu mulle tagastati. Kõik need aastad läksid asjaajamisele ja dokumentide kogumisele. Nüüd on mul kõik paberid korras.»

Toom väitis, et kui talle maa tagastati, oli kõnealune ülepääs vaid mullatee ning Pilk on sellele ilma loata kruusa vedanud. Pilk väitis vastu, et tema pole kruusa vedanud ning tee oli seal samal kujul juba 2000. aastal, mil ta talu endale sai.
Toom nõustus, et naaber peab oma taluni pääsema ja senine tee oli talle kõige mugavam, kuid lisas, et see ei õigusta seadusrikkumist.

«Ma ei nõua uue tee rajamist, nagu Pilk räägib. Ta peab võtma kasutusele selle tee, mis on talle varasemast maaparanduslikul kaardil ette nähtud,» lausus Toom. «Lisaks peab ta hüvitama minu kulud, mis tekkisid ebaseadusliku tee ülesvõtmisega. Arve kasvab veelgi, sest lasen selle koha ka üles künda. Samuti peab Pilk likvideerima uputuse, mis tema maalt minu maale on valgunud.»
Toom lisas, et ta ei aja Pilguga lihtsalt jonni, vaid tahab oma põllumaad sihipäraselt kasutama hakata.

August Pilk kavatseb asja kohtusse anda. Teda nõustav jurist Erki Casar ütles, et koostab praegu avaldust.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles