Väikepoodnikud lähevad raskele talvele südilt vastu

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loodi poe müüja Katrin Serwinski teenindab lahkelt kõiki ostjaid.
Loodi poe müüja Katrin Serwinski teenindab lahkelt kõiki ostjaid. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Väikeste maapoodide omanikud ütlevad, et toiduainete hinna tõus on neile väga valusalt mõjunud, kuid esialgu nad uksi sulgeda siiski ei kavatse.


Tartu maantee ääres Kalmetul Kaunismäe kauplust pidav Armand Kolpakov tõdes, et hinnatõus on käivet tuntavalt kahandanud.

«Et euro tuleku eel on asunud kõik tootjad ja tarnijad kiirelt hindu kruvima, tuleb seda paratamatult teha ka väikestel poodidel. Nii võivad hinnad päris metsikuks minna,» rääkis ta.

Valmas samuti suure tee lähistel paikneva Maremaa poe omanik Heike Teearu tõdes, et kuna suured poed ostavad müüdava kauba otse tootjalt, mitte vaheladude kaudu nagu väikepoed, on väikestel võimatu suurtega hinna poolest võistelda.

Armand Kolpakov nentis, et maarahvas on niigi vaene. «Kuu algul jõuavad nad veel osta, aga kuu lõpul tuuakse taarat ja käiakse sentidega poes,» rääkis ta.
Poepidaja tõi linnalähedase poe miinusena esile selle, et inimesed käivad suuremas kohas tööl ja eelistavad seal ka ostud teha. «Siit ostetakse rohkem hädapärast kraami,» lausus ta. «Tullakse näiteks siis, kui kodus piim ja leib otsa saavad.»

Samasugust muret kurtis ka Mudistes ja Loodis poodi pidav Erko Eks, kes on sel alal tegutsenud 18 aastat. Ainuke, mis tema sõnutsi on poode päästnud, on asukoht läbisõidutee ääres.

«Ausalt öeldes on sel inimesel, kes autoga sõidab, ka raha. Orienteerume kaubavalikus möödasõitjatele: suur rõhk on tubakal, karastusjookidel, alkoholil ning sellel, mida saaks kohe autos näksima hakata,» rääkis Eks.

Ta avaldas kartust, et kõige raskem on maapoodidel hakkama saada talvisel ajal. «Töötuid on palju ja maainimestel on raha otsas ning möödasõitjaid on siis ka vähe,» selgitas Eks ning rõhutas, et kange mulgina ta siiski poodide kinnipaneku mõtet ei heieta.

Ka Maremaa poe omanik Heike Teearu nentis, et poele toovad tulu möödasõitjad ja Võrtsjärve suvituspiirkonna lähedus. Nagu Mudiste ja Kalmetu poe omanik, avaldas temagi lootust, et tänu soojal ajal soetatud varudele õnnestub talvine aeg üle elada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles