Koksvere rahvas lõi külamaja läikima

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maanaiste seltsi liikmed Tiina Leis ja Marie Stern maalitud vaibal.
Maanaiste seltsi liikmed Tiina Leis ja Marie Stern maalitud vaibal. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tänu Euroopa Liidust saadud projektirahale läbis Koksvere külamaja suvel põhjaliku uuenduskuuri ning nüüdsest töötab seal ka Pilistvere raamatukogu laenutuspunkt.


Toetusraha saadi Leaderi programmist Võrtsjärve ühenduse kaudu. Projekti maksumus oli 905 000 krooni, sellest 10-protsendilise omaosaluse tasus Kõo vald. Hoonet haldava Koksvere maanaiste seltsi esinaine Tiina Leis tõdes, et maja sai täiesti uue soojustuse, välisvoodri, katuse, uksed, aknad, ahju ja saalipõranda.

Tiina Leisi sõnutsi tehti hoone sees suur osa remondist heade inimeste annetustega ja vabatahtliku tööna. Ümbruskonna elanikud käisid ruume talgute korras värvimas. Köögi põrandale maaliti värviline vaip ning ustele joonistatud sildid «Pidusaal», «Raamatukogu», «Käsitöökoda» ja «Mutiklubi» kõnelevad sellest, milleks on üks või teine ruum mõeldud. WC uksi kaunistavad kukk ja kana.

Seltsi esinaine meenutas, et algul oli seltsimaja palktare, kus näidati rahvale filme ja peeti pidusid. 1967. aastal tehti sellele suure oktoobrirevolutsiooni aastapäevaks juurdeehitis ning seal hakkas tegutsema Võhma kolhoosi klubi. Kolhoosi lagunedes jäi maja tühjaks ja üheksakümnendatel oli see lagunemisohus. Viimased 11 aastat on maja olnud Koksvere maanaiste seltsi käsutuses. Enne remonti laskis katus vett läbi ning soojapidamisest polnud seltsi esinaise sõnutsi enam juttugi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles