Stalini sünnilinn pakub end Viljandi sõpruslinnaks

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
See diktaator Jossif Stalini kuju seisis Gori linnavalitsuse ees veel selle aasta algul. Nüüdseks on see Vikipeedia andmetel sealt ära viidud.
See diktaator Jossif Stalini kuju seisis Gori linnavalitsuse ees veel selle aasta algul. Nüüdseks on see Vikipeedia andmetel sealt ära viidud. Foto: Vikipeedia

Gruusias asuv Gori linn pakub end välisministeeriumi vahendusel Viljandile sõpruslinnaks, kuid Viljandi volikogu otsustas täna, et vajab mõtlemiseks veel aega.

Volikogu vastas välisministeeriumi kaudu laekunud pakkumisele, et Viljandi on valmis sõprussuhte loomiseks mõne Gruusia linnaga, kuid ei võtnud veel vastu otsust, kas see peaks olema kunagise Nõukogude Liidu diktaatori Jossif Stalini sünnilinn.

Viljandi linnapea Kalle Jents tunnistas volikogu ees esinedes, et sõpruslinna pakkumine tuli alles mõni päev tagasi ning linnajuhtidel pole Gori kohta eriti andmeid.

Jentsi väitel pakuti sõprussuhet suuliselt välisministeeriumi kaudu. «Ma ei oska öelda, mida see kaasa toob?» tunnistas Jents. «Kui suureks kujunevad näiteks kulud külaskäigule.»

Otsusele Goriga üldse mingeid suhteid arendada, oli ainsana vastu Koduse Viljandi üks juhte Randel Länts. Tema hinnangul tundub selline välisministeeriumi pakkumine väga kummaline.

Teised volikogu liikmed leidsid, et enne sõprussuhete loomist tuleb Gori kohta rohkem infot koguda, et teada saada, millised võiksid olla Viljandi ja Gori sarnased huvid. Kolm aastat tagasi Goris käinud volikogu esimees Tarmo Loodus teadis kinnitada, et seal linnas on tugev metallitööstus ning kutsekool.

Gori oli viimane linn, kus oli üleval Jossif Stalini kuju. Vikipeedia andmetel eemaldati kuju sealse linnavalitsuse hoone eest alles tänavu. Goris töötab tänini Jossif Stalini muuseum ning linnas elab 49 500 inimest.

Viljandil on toimivad sõprussuhted kolme linnaga ehk Porvooga Soomes, Ahrensburgiga Saksamaal ja Valmieraga Lätis. Lisaks sellele on üle maailma veel mitmeid linnu, kellega on leping sõlmitud, kuid sõprussuhted on soiku jäänud. Kaugeim linn on USA-s asuv Frostburg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles