Rekordiline keemiakatse sai lennuametilt rohelise tule

Ketlin Beljaev
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Möödunud pühapäeval lossimägedes sidet katsetanud StratosChemi meeskonna liikmed eesotsas Mikk Mihkel Vaabeliga tõdesid, et viimase kuue kuu pingutuste realiseerumiseni jäänud aega saab arvestada juba tundides: õhupall läheb lendu laupäeval.

Ettevalmistused stardiks algavad Kikka golfiplatsil laupäeva varahommikul, sest ainuüksi hiiglasliku ilmavaatluspalli heeliumiga täitmine võtab Vaabeli sõnul aega kaks kuni kolm tundi. Heelium imbub palli sisse aeglaselt ja seda läheb palli täitmiseks tarvis 5000 liitrit.

Vaabel sõitis eile õhtul Tartust Viljandisse, et saada õhtul meeskonnaga kokku ja arutada vahepeal tekkinud tõrkeid. Näiteks oli mingi aku ühendamata ja side tahtis streikida. «Segadust on omajagu,» tunnistas Tartu ülikoolis õppiv projektijuht.

Alles eile lennuametilt õhupalli üleslaskmiseks loa saanud Mikk Mihkel Vaabel rääkis, et vahepeal on nad hoidnud küll silma peal ilmaennustustel ja tuule suunal, aga lõplikult selgub see, kuhu pall maanduda kavatseb, ikkagi lennutamise päeva hommikul. Seda asub seejärel koos StratosChemi meeskonnaga jälitama umbes veerandsada huviliste seltskonda.

Väärtusliku sisuga konteiner, mille leidmisest sõltub ka see, kas meeskond saab esitada esimest stratosfääris tehtud keemiakatset tõestava videomaterjali maailmarekordi registreerimiseks, annab otsimise hõlbustamiseks heli- ja valgussignaali.

«Elevandi hambapasta» katse tarvis on meeskond teinud proove juba maa peal. Näiteks hoidsid nad vesinikperoksiidi poolteist tundi vaakumkupli all, et näha, kuidas see seal vastu peab. «Üks keemik avaldas arvamust, et kui see vaakumisse läheb, kistakse hapnik juba enne katset minema,» rääkis Vaabel ühe katseks vajaliku aine kohta, mida pole ekstreemsetes tingimustes eriti proovitud. Vaakumkupli all asi igatahes toimis, aga kas ka 35 000 meetri kõrgusel, selgub Vaabeli sõnul juba töö käigus.

Õhupalli läkitamiseks kõrgustesse on tehtud ettevalmistusi 2014. aasta detsembrist, kui meeskond esimest korda kogunes. Praeguseks on nad valmis saanud ainulaadse soojustatud konteineri. Lisaks maailmarekordi püstitamiseks vajalikele pumpadele kannab see kaasas sidesüsteeme, mille kaudu saadetakse maapinna poole infot õhupalli asukoha ja ilma parameetrite kohta.

Kosmost vallutama asutavad keemikud on käinud umbes kahekümnes Eesti lasteaias, et näidata ka tulevastele keemikutele, mida «Elevandi hambapasta» endast kujutab. Meeskonnale laekus 1332 joonistust, mille seast valisid nad välja parimad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles