Juhtkiri: Kino või parkla

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinohoone on lagunenud ja linnajuhid näeksid hea meelega, et see üldse maha lammutataks. Aasta tagasi, kui Tartu ülikool kino asemele uut hoonet kavandas, oli lammutamine juba lähedal, kuid siis jättis ülikool plaani rahapuuduse tõttu katki.
Kinohoone on lagunenud ja linnajuhid näeksid hea meelega, et see üldse maha lammutataks. Aasta tagasi, kui Tartu ülikool kino asemele uut hoonet kavandas, oli lammutamine juba lähedal, kuid siis jättis ülikool plaani rahapuuduse tõttu katki. Foto: Elmo Riig / Sakala

Mida teha majakarbiga? See on küsimus, mis painab paljusid omavalitsusi kõikjal Eestis. Ühiskond on muutunud kiiremini kui majade seisukord. Nii peamegi mõne rakenduseta jäänud hoone puhul tõdema, et lammutada on seda just nagu vara, edasi pidada aga kulukas ja ebapraktiline.


Viljandi Rubiini kino on tüüpprojekti järgi valminud ehitis, kus paraku vaevalt keegi enam filme näidata tahab. Lagunev maja nõuab raha, kuid sisse ei too.

Linna plaan panna kino kinnistu oksjonile lisatingimusega, et uus omanik hoone lammutab, kuid filmide näitamist edasi korraldab, pole kuigi jumekas. Võib ju loota, et tuleb rikas kultuurilembene ärimees, kes meile kobarkino ja konverentsikeskuse rajab, ent see on pehmelt väljendudes kaheldav.

Nii on volikogu komisjonides sündinud uus plaan jätta maatükk ikkagi linnale. Veel pole teada, kas see jääb ilusaks puhkealaks, paremat lahendust ootavaks hädapäraselt haljastatud krundiks või tehakse sinna hoopis parkimiskohti, mille nappus kesklinnas on nurinat tekitanud. Võib ju hurjutada liiga mugavaid inimesi, kes tahavad autoga otse poe- või kontserdisaali ukse ette sõita, ent tegelikkust see ei muuda ning kaudselt pärsib parkimiskohtade puudus piirkonna äri- ja kultuuritegevust.

Kindlasti leidub palju inimesi, kelle meelest on lage plats linnasüdames kole. Paraku ei sünni ilu patta panna. Nii tuleks seda plaani ellu viies silmas pidada, et praktiline ja esteetiline pool oleksid tasakaalus.

Teine teema, mis peaks linnavõimul siiski südamel olema, on kino edasi kestmine. Seda ühel või teisel kujul. Pungil täis suuri saale meil vaevalt oodata on, kuid viljandlased väärivad siiski klubi mõõtu filmivaatamise kohta. Millises asutuses seda pakkuda, vajab hoolikat kaalumist.

Mujal Eestis leiduvate näidete varal on kindel, et sama katuse all tuleb pakkuda ka muud kultuuri, sest see aitab maja üleval pidada. Just siin tuleb mängu moesõna «sünergia». Enne kui kultuurimaja remont tuurid üles võtab, tasuks otsustajatel ehk veel kord mõelda, kas hakata seal suurel ekraanil filme näitama või jääks selline ettevõtmine poolikuks. Näiteks Võru kultuurimajale toob filmide näitamine kasumit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles