Rubiini plats võib jääda tühjaks

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi linnajuhtide hinnangul on Rubiin halvas korras hoone, mille välisilme ei sobi Arkaadia aeda.
Viljandi linnajuhtide hinnangul on Rubiin halvas korras hoone, mille välisilme ei sobi Arkaadia aeda. Foto: Elmo Riig / Sakala

Mitme Viljandi volikogu liikme arvates pole mõtet müüa Rubiini krunti tingimusega, et sinna ehitataks uus kino, vaid linn võiks maja ise lammutada ja keskväljakut laiendada.


Volikogule esitatud eelnõu järgi küsib linnavalitsus luba panna Rubiini kinnistu 60 aastat kestev hoonestusõigus oksjonile. Lisatingimusteks on seatud, et uus omanik peab praeguse hoone lammutama ning asemele ehitama uue maja, kus oleksid filminäitamise võimalused.

Viljandi maakorraldusteenistuse juhi Andres Makku sõnul saab tingimustesse kirjutada, millise saali peab omanik majja rajama, kuid ei saa kohustada teda filme näitama.

«Võime kindlaks määrata saali suuruse, põrandakatted ja -kalded, aga me ei saa otsesõnu nõuda filmide näitamist,» selgitas Makku. Seega on võimalik, et kui uus omanik ei pea kino tegevust tulusaks, võib ta saalis ajada mõnda muud äri.

Eelnõu üle aru pidanud volikogu komisjonides on jõutud mõtteni, et linn võiks kinnistu endale jätta. Maja tuleks küll lammutada, ent platsi vabanedes oleks võimalik liita keskväljak ja Arkaadia aed.

Volikogu eelarve- ja arengukomisjoni esimehe Jaak Sule meelest oleks see hea mõte. «Linnal on vaja selliseid hingamise kohti,» lausus ta.

Linnapea Kalle Jentsi arvates võiks kinole koha leida ka mujal linnas.

Jaak Sule sõnul jõuti tühja platsi ideeni parkla küsimust arutades. «Kui sinna teha mingi ärikeskus, mille üks osa on kino, tekib kindlasti parkimisprobleem,» kõneles Sulg. «Aga sellise rääbakana ei taha seda maja sinna alles ka jätta.»

Jents peab tõenäoliseks, et kolmapäeval arutab volikogu Rubiini kinnistu hoonestusõiguse müüki, kuid otsustamine lükatakse vähemalt oktoobri lõppu.

1. detsembril lõpeb kümme aastat kestnud rendileping linnavalitsuse ja osaühingu STP Nicolas vahel. Ettevõtjad on andnud märku, et nad pole uuest lepingust huvitatud, sest kinos käivate inimeste hulk on järjest vähenenud ning kommunaalkulud maja halva seisukorra tõttu aina suurenevad. Et kino saaks jätkata, tuleks teha suur remont, kuid sellest pole huvitatud ei omanik ega rentnik.

Linnapea on seda meelt, et linn ei peaks kinopidamist eelarvest doteerima. «Kindlasti peame selleks tingimusi looma ning seda soodustama, kuid doteerimist eriti olla ei saa,» nentis Jents.

Linnajuhid on välja pakkunud ka idee rajada kinosaal kultuurimajja, kuid praeguses ruumiprogrammis sellist kohta ette nähtud pole. Nii Sulg kui Jents näevad võimalust teha kultuurimajale juurdeehitis, kuid selleks pole linnal lähiaastatel raha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles