Suurte lisakulude tõttu tõmmati rongihotellile lõplik kriips peale

Sten Mahov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna–Moskva liinil sõitva rongi viis vagunit oleksid esialgu pidanud Viljandi rahvusvaheliste hansapäevade ajal peavarju pakkuma siinsetele peolistele. Et aga haldamine läheks liiga kalliks, otsustas suurpeo korraldusmeeskond mõttest loobuda.
Tallinna–Moskva liinil sõitva rongi viis vagunit oleksid esialgu pidanud Viljandi rahvusvaheliste hansapäevade ajal peavarju pakkuma siinsetele peolistele. Et aga haldamine läheks liiga kalliks, otsustas suurpeo korraldusmeeskond mõttest loobuda. Foto: Toomas Huik / Postimees

Läinud aasta sügisel välja käidud ideest, et rahvusvaheliste hansapäevade ajal võiks Viljandis peatuda rongihotell, on loobutud, sest hotelliga seotud kulutused oleksid hansakorralduse eelarvest neelanud ligi 10 000 eurot.

Viljandi linnapea Ando Kiviberg lausus, et kuigi loobumise otsus tuli raskelt, rääkis selle kasuks kaks põhjust: viljandlased on pakkunud meelsasti kodumajutust ning rongihotelli toimimiseks vajaliku taristu loomine oleks läinud liiga kalliks.

«Rongihotelli käivitamisega seotud kulutused paisusid ebamõistlikult suureks,» põhjendas Kiviberg loobumist.

Majutuse toimimiseks vajaliku elektri, vee, kanalisatsiooni, prügiveo, turvateenuse, ehitustööde ning mitmesuguste tasude maksumus oleks ulatunud 10 000 euroni. «Leidsime, et olukorras, kus meil on programmi ja hansapäevade korraldamisega vältimatud kulud katta, ei oleks see olnud otstarbekas.»

Mäletatavasti käis linnavõim mullu sügisel välja idee, et linna majutuskohtade nappust võiksid 4.–7. juunini kestvate rahvusvaheliste hansapäevade ajal leevendada aktsiaseltsi Go Rail viis vagunit, millesse saaks majutada kuni 180 inimest.

Loodetakse hakkama saada ka rongita

Nagu Ando Kiviberg, nii avaldas ka hansapeo alternatiivmajutuse koordinaator Sille Ardel lootust, et rongihotelli ärakukkumisest hoolimata saadakse hakkama.

«Vaadates kodumajutuse seisu, võib öelda, et inimesed on väga lahkelt oma uksed avanud,» lausus Ardel. Kodumajutuseks on pakutud ligi 40 korterit, maja või tuba, kuhu saab majutada ligikaudu 200 inimest.

Lisaks võetakse kasutusele Viljandi lähemas ümbruses asuvad turismitalud ja rahvamajad. Näiteks Ramsi vaba aja keskuses, Viiratsi rahvamajas ja Heimtali spordihoones on voodit pakkuda 40, matil magamise võimalust aga ligi sajale inimesele. Ardeli sõnul on matimajutuseks broneeritud Kesklinna kooli võimla ja Paalalinna kool, kuhu paigutatakse mõningad kultuurirühmad ning laulu- ja tantsupeolised.

Viljandis on pidustuste ajaks aga majutuskohad sada protsenti täidetud.

Viljandi pressiesindaja Johan-Kristjan Konovalovi sõnutsi tuleb välisdelegatsioone 72 linnast, kokku umbes 1600 inimest. Kõik Viljandis majutust ei vaja.

«Lähemate linnade mõned esinejad, näiteks kultuurigrupid, tulevad ainult päevaks,» lausus Konovalov ning tõi näiteks Pihkva.

Ka delegatsioonide liikmed magavad matil

Suurpidustuse majutus- ja reisiteenuseid korraldava Tartu osaühingu E-Turist Reisibüroo juhataja Kalle Hanseni sõnutsi vajab välisdelegatsioonide liikmetest majutust tuhatkond ning kõigile neile on koht kas linnas või maakonnas leitud.

«Veidikene on Tartus, aga osa, mis sinna oli broneeritud, on maha läinud. Kas on leitud maakonnas midagi või on otsustatud tulemata jätta,» kommenteeris ta.

Johan-Kristjan Konovalov lisas, et linnade ametlikus delegatsioonis olevaid linnapeasid ning volikogu esimehi täispuhutava madratsi peale magama ei panda, küll aga on sel moel nõus ööbima mõned nendega kaasas olevad kultuurirühmade liikmed. Lisaks välisdelegatsioonidele tulevad suve hakul Viljandile külla seitse sõpruslinna, igast kaks liiget. Nemad saavad kodumajutust.

Hansapäevade ajaks oodatakse ligikaudu 35 000 inimest. «Eks see ole nagu pärimusmuusika festivali ajal, et ööbitakse Viljandis sõprade või tuttavate juures. Nagu on näidanud varasemad rahvusvahelised hansapäevad, tulevad paljud inimesed melu nautima ka üheks päevaks,» märkis Konovalov.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles