Omade seas põlatud, kõikjal võõrad

Priit Neilinn
, eripedagoog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Neilinn
Priit Neilinn Foto: Erakogu

MÕNI AEG TAGASI lugesin ühest Eesti ajalehest artiklit sellest, kuidas romad üritavad Tallinna ümbruse maanteedel rakendada primitiivset petuskeemi, peatades möödasõitvaid autosid ja lunides juhtidelt kütuseraha, väites, et on sattunud hätta. Loole järgnesid kodanike raevukad kommentaarid. Et elan Iirimaal, asusin neid romasid võrdlema selle riigi samalaadse rahvusgrupi esindajatega.

Dublinist Wexfordi poole välja sõites võid sa vasakul pool teed silmata kummalist asundust. See koosneb neljast-viiest majakesest, mida piiravad haagissuvilad ning metalltorudest aiad, kus jalutavad naljakad madalat kasvu pikakarvalised ja sagrised Iiri hobused. Tahtmatult vead mõttes paralleeli nomaadide kindluslaagriga.

Kes on need inimesed, kes siinses urbaniseerunud piirkonnas sellisest omapärasest elustiilist kramplikult kinni hoiavad? Kas samuti romad?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles