Viljandi pärimusmuusika festival avalikustas enamuse programmist

Margus Haav
, kultuuriajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Acid Arab on duo Pariisist, kelle eesmärk on kokku miksida idamaade muusika elektrooniliste soundidega.
Acid Arab on duo Pariisist, kelle eesmärk on kokku miksida idamaade muusika elektrooniliste soundidega. Foto: Erakogu

23.–26. juulini kestva 23. Viljandi pärimusmuusika festivali põhiprogramm on nüüd suures osas avalik. Programmipealik Tarmo Noormaa sõnul lisanduvad kindlasti veel mõned esinejad, aga enamjaolt on soovitud artistidega kokkulepe saavutatud.

​Uute artistidena on programmi lisandunud näiteks rataslüüravirtuoos German Diaz Hispaaniast, rokikitarri ja metsasarvemängu ühendav Duo Odd Lund/Roar Vangen Norrast, hõimurahvaste Merema Mordvast, nooruslik Šoti trio Levack/Stewart/Irving ja Veseli Vujky vabaduse eest võitlevast Ukrainast.  Avalik on ka Eesti artistide nimekiri. Selles on Paabel, kes annab ühe oma vähestest tänavustest kontsertidest, spetsiaalse vabaduseteemalise kavaga esinev Silver Sepp, come-back'i teeb üle mitme aasta taas üles astuv Minu Isa Oli Ausus Ise ning üles astuvad teised tavapärased tuntud ja ka vähem teada Eesti folgiartistid. Tarmo Noormaa sõnul on tänavune programm üllatuslik ja ettearvamatu.
"Et festivali teema on "Vabadus", siis see dikteeris ka artistide selektsiooni," rääkis Noormaa.  "Teisest küljest – nii vaba pole ma esinejaid valides kunagi varem olnud. Süvapärimuse austajad võivad vahest ära ehmatada, aga hetkeolukord lihtsalt on selline, et uusi põnevaid artiste, kes parimusmuusikat loominguliselt käsitlevad, on nii palju, et viimane aeg on ka meie festivalil neid tutvustada."
Programmi koostamise filter oli seetõttu täiesti teistsugune ja pakkus rohkem pinget kui kunagi varem. 
"See, mida pöörast annab pärimusega korda saata, on tõesti üllatav," väitis programmipealik ja avaldas lootust, et see positiivses mõttes šokk saab osaks ka kõigile festivali külalistele.
Korraldajate sõnul on tänavusel Viljandi pärimusmuusika festivalil eriline fookus öisel klubimuusika programmil, mis on kahel õhtul kavas pärimeetri naabruses asuvas Lennukitehases. Kahes saalis astuvad üles klubilist ja pärimuslikku muusikat ühendavad DJ-d ja live-artistid, kelle hulka kuuluvad Prantsuse duo Acid Arab, Raadio2 saate Etnokonservid ja rühmituse Maailmamustrid DJ-d ning lähiajal lisanduvad veel mõned põnevad esinejad. Kõigi festivali esinejate kohta saab põhjalikku informatsiooni siit.  
23. Viljandi pärimusmuusika festival leiab aset 23.-26. juulini. Nelja päeva jooksul saab osa ligi sajast kontserdist, õpitubadest, filmiprogrammist, muinasjututoast, näitustest ja paljust muust, mis pärimusmuusika festivali osaks olnud.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles