Lisaks piimale kallinevad pagari- ja lihatooted

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Kui Eesti suuremad poeketid tõstsid hiljuti üleöö 25 protsenti piimaliitri hinda, siis Viljandimaa tootjate sõnul võib samasugune muudatus ees oodata ka pagari- ja lihatooteid.


Teisipäeval tõusis piimaliitri hind mitmes suures poeketis kahe krooni võrra. Liitri eest, mis varem maksis alla kaheksa krooni, tuleb ostjal nüüd näiteks Selveris ja Rimis anda ligi kümme krooni. Poeketid põhjendavad hinnatõusu toorpiima hinna kerkimise ja tootjate kõrgemate nõudmistega.

Eesti põllumeeste keskliit, kelle liikmed toodavad umbes 80 protsenti Eesti piimast, kinnitab, et hinnavahest ei jõua põllumeeste taskusse kuigi palju. Kui tänavu jaanuaris said tootjad piimaliitri eest veidi vähem kui neli krooni, siis kaheksa kuuga on tooraine hind tõusnud 4.60 kroonini. Seega jõuab kahekroonisest hinnatõusust tootja rahakotti vaid 60 senti.

Aktsiaseltsi Tere juhatuse esimehe asetäitja Ülo Kivise sõnul saab Eesti tootja praegu piimaliitri eest peaaegu sama palju kui Euroopas keskmiselt. «Tooraine aastane hinnakasv on olnud hüppeline ning kuna sisend- ja väljundhindade vahel on alati ajaline inerts, kajastubki hinnatõus nüüd suuremana,» põhjendas Kivine seda, miks hind nii järsku kerkis.

Ta lisas, et vahepeal on tunduvalt kallinenud elekter ja transport, mis end seni piimatoodete omahinnas sel määral tunda ei andnud. Toorpiima hinna kasvu on Kivise kinnitust mööda mõjutanud nii lähiturgude ekspordi jõuline avanemine kui maailmaturu hinnad.

Seakasvatusettevõtte Ekseko juhatuse esimehe Teet Soormi sõnul võib peatset hinnatõusu oodata ka lihatööstuses, ennekõike suurenenud tootmiskulude tõttu.
«Viimasel ajal on märkimisväärselt kerkinud teravilja ja sooja hind, mis on seakasvatuses üsna mõjukad tegurid, sest määravad liha omahinna,» sõnas Soorm. Sealiha hinda mõjutab aga ka see, kui palju liha Euroopa turul parajasti on.

«Kui 2007. ja 2008. aastal teravilja hind tõusis, siis sealiha turuhind langes, sest Euroopas oli liha üleküllus. Praeguseks on loomade hulk vähenenud ja koos omahinnaga tõuseb ka turuhind,» rääkis Soorm. Tema prognoosi järgi võib vilja hinna kerkimise praeguse tempo juures sealiha tarbijale kallineda kolmandiku võrra.
Sama olukord ka pagaritel

Piima kui tooraine hinna tõus mõjutab suurel määral Viljandimaa pagareid, kellest mõned said eile tellitud kaubaga kaasa varasemast suurema arve. Koos piimaga kallinevad näiteks vahukoor ja kohupiim ning see mõjutab kookide ja pirukate lõpphinda.

Pagarite sõnul on väiketootjate olukord suurtootjate omast tunduvalt keerulisem, sest nad ei osta toorainet otse tootjalt, vaid hulgiladudelt, mistõttu selle hind võib vahepeal veel mõnevõrra kerkida. Seda, millal ja kui palju pagaritoodete hinnad tõusevad, tootjad veel öelda ei oska.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles