Kõo vallavanem sõidutab valla lapsi kooli ja lasteaeda

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõo vallavanem Tarmo Riisk hommikusel kooliringil. Muheda juhi suust võib vahel ka anekdoote kuulda.
Kõo vallavanem Tarmo Riisk hommikusel kooliringil. Muheda juhi suust võib vahel ka anekdoote kuulda. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kõo vallavanem Tarmo Riisk ei kihuta hommikuti joonelt tööle, vaid vurab pisibussiga esmalt mõni kilomeeter Võhma poole ning nopib teeotstest kooli või lasteaeda minevaid lapsi.

«Muhe ja tore mees on,» kiidavad teda reede varahommikul Soomevere bussipeatuse lähistel ootavad koolijütsid. Mõni minut hiljem, kell 7.43 on Kirivere kooli õppurid juba bussiuksest välja astunud. Kaks mudilast, kelle Riisk tavaliselt Kõo lasteaia juures maha poetab, on sel päeval haiguse tõttu koju jäänud.

Vana pastoriga Viljandisse arsti juurde

Leheneegritega lobisemiseks vallavanemal sedapuhku mahti ei ole.

«Iga minut on arvel. Sõidan Pilistvere kirikumõisa, kell 8.20 pean olema vana pastori Vello Salumiga Viljandis arsti juures,» selgitab Tarmo Riisk.

Jutud Kõo valla esimese mehega räägime telefoni teel.

«Rahvast olen vedanud seitse aastat. Varem sai vald kahele bussile maavalitsuselt toetust ning elu oli nagu lill, aga siis hakati absurdseid nõudmisi esitama, näiteks taheti bussipileteid. Kui teine bussijuht pensionile jäi, hakkasin ise inimesi vedama. Algul ostsime vallale suurema auto, kolm aastat hiljem, kui lapsi lisandus, vahetasime selle üheksakohalise bussi vastu,» kõneleb Tarmo Riisk.

Lapsed on tema sõnutsi toredad, viisakad ja väga täpsed. «Olen neid harjutanud minuti pealt käima, muidu peavad teised lapsed ootama ja külmetama.»

Lisaks veab vallavanem igal kolmapäeval pensionäre rahvatantsuharjutusele ning esmaspäeviti Kõo rahvast Võhma laulukoori proovi. «Sõite on tihti. Sotsiaaltöötajal on tegemist palju ning elektriautoga Tartu vahet käia ei ole tal külmal ajal lihtne, seega veame mitme mehega hädalisi ka sinna.»

Koksvere maanaiste seltsi juht Tiina Leis ütleb vallavanema kohta, et too on asendamatu jõud. «Hästi abivalmis ja huumorit armastav mees, kes on ka meie seltsi liikmeid alati valmis sõidutama.»

Leis räägib, et Riiski südameasi on kool, ta võitleb selle eest ja püüab valda ka suurperesid juurde meelitada. Praegu käivat viimases klassis 16 last.

Jõulude eel Soomeverre kolinud kuuelapselise pere pea Raul Kähar leiab, et igal pool nii positiivset omavalitsusjuhti ei kohta. «Esialgu oli üllatav, et vallavanem lapsi niimoodi veab. Ta oli meie majas ka esimene külaline,» sõnab Kähar.

«Ei-ei, jumal hoia, muidugi ei saa ma bussirooli keeramise eest mingit lisatasu!» on Riiski hääles solvumisnoot, vastates ajakirjaniku küsimusele, kas ta lisatöö eest raha saab. «Mul on volikogu poolt määratud vallavanema palk, isegi esindustasu ma ei saa.»

Kes saab, maksab kütuseraha

Kõneldes sõitudest, mida ta hädalistega teeb, lisab Tarmo Riisk, et kui on maksujõulised pensionärid, maksavad nad valla kassasse 10 senti kilomeetri eest kütuseraha, aga kui inimesel raha ei ole, jäävad kulud valla maksumaksja kanda.  

Kõneldes omavalitsuste plaanitavast sundliitumisest ning sellest, et Kõo-suguseid väikevaldu on Tallinnas mõttetuteks nimetatud, muutub Riisk kurvaks ja nõutuks. «Ma ei ole suutnud välja mõelda, mis müstiline teenus see on, mida väike vald ei suuda pakkuda. Alati saab ju teiste omavalitsustega ametnikke kahasse pidada – meil näiteks on Võhmaga ühine ehitusnõunik,» räägib ta.

Riisk arvab, et valdade liitmisest pole mingit kasu oodata, lihtsalt võim ja teenused jäävad inimesest kaugele ja kõrgele. «Ma ei tea ühtki arukat inimest, kes tahaks liituda. Eakamad inimesed suisa pelgavad seda. Suures vallas valitsetakse, väikeses teenitakse rahvast,» ütleb Tarmo Riisk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles