Majandustipud peavad gümnasistidele loenguid

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mainori kõrgkooli ettevõtluse instituudi direktori Andres Arraku hinnangul on majanduskriisid vajalikud selleks, et eristada nutikad vähem nutikatest, ning teravamalt kui kunagi varem on päevakorrale tõusnud ettevõtlushariduse roll.
Mainori kõrgkooli ettevõtluse instituudi direktori Andres Arraku hinnangul on majanduskriisid vajalikud selleks, et eristada nutikad vähem nutikatest, ning teravamalt kui kunagi varem on päevakorrale tõusnud ettevõtlushariduse roll. Foto: Teet Suur / Virumaa Teataja

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium algatas gümnaasiumiõpilastele mõeldud videoloengute sarja, kus hakkavad ettevõtlusest rääkima oma ala tipptegijad.


7. septembril aset leidnud esimeses loengus oli juttu ettevõtluse rollist Eestis ning sel teemal rääkisid majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts ning Mainori kõrgkooli ettevõtluse instituudi direktor Andres Arrak.

Partsi sõnul on gümnaasiumiaastad parim aeg ettevõtlusega tutvust teha. «Ettevõtlikkus ei tähenda pelgalt inimese võimekust äri teha,» rääkis ta. «Ettevõtlik inimene on iseseisev, julge ja loominguline ning neid omadusi võiks arendada igaüks sõltumata sellest, kas on kavas hakata ettevõtjaks või mitte.»

Loengud on kavas kord kuus. Need on osa suuremast ettevõtluse edendamise kavast, mille initsiaator on majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi kõrval haridus- ja teadusministeerium ning mille on koostanud Eesti kaubandus-tööstuskoja ettevõtlusõppe mõttekoda.

Andres Arrak nentis, et kuigi esimesed gümnaasiumi majandusõpikud ilmusid 17 aasta eest, pole enamikus Eesti üldhariduskoolides ikka veel süsteemset majandus- ja ettevõtluskursust.

«Eesti majandusteadlaste ja Junior Achievementi üllitatud õpikutest hoolimata pole sellekohast õpet kahes kolmandikus koolides. Suvine uuring tõestas, et riigikõrgkooli bakalaureuse kraadiga lõpetanutest ei tea kaks kolmandikku endiselt, kust raha tuleb ja mille eest tööturul palka makstakse,» rääkis Arrak.

Sestap pakub Mainori kõrgkool ettevõtlusõpet Viljandi Paalalinna gümnaasiumis ja Pärnu hansagümnaasiumis.

«Ehk on just praegu, kriisi põhjas, saabunud õige hetk, et murda ühiskondliku arvamuse jää ning viia majandus- ja ettevõtlusõpe kõikidesse koolidesse. Ekspertide peetavate loengute sari on kindlasti üks samm selles suunas,» nentis majandusteadlane.

Ent tema veendumust mööda ei tohiks piirduda spetsiifilisi majandusteemasid käsitlevate loengutega. «Ameerikas algab ettevõtlusõpe juba lasteaiast. Eesti õpilane ja üliõpilane vajavad avaramat maailmapilti, nii globaalsete majandustrendide kui kohaliku majanduskeskkonna tundmist,» sõnas ta.

Loengusari jätkub õppeaasta jooksul iga kuu esimesel teisipäeval ja seda on võimalik jälgida reaalajas internetis ning hiljem videosalvestisena ministeeriumi kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles