Seeder: me ei saa hakata määrama inimesi ametisse soolisel printsiibil

Üllar Priks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helir-Valdor Seeder
Helir-Valdor Seeder Foto: Elmo Riig / Sakala

Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluva riigikogu aseesimehe Helir-Valdor Seedri sõnul ei saa erakond hakata määrama ministreid ametisse soolisel põhimõttel.

Helir-Valdor Seeder, kolmapäevases «Foorumi» saates heitsite õhku mõtte, et parem olla meestega koalitsioonis kui naistega opositsioonis. See pani nii mõnegi vaataja hämmingus käsi laiutama. Kas seletaksite lehelugejale oma lause tagamaid?

Erakonna ministrite valik käib sedasi, et kõigepealt vaatab eestseisus kandidaadid läbi. Kui ühele ametikohale tekib mitu kandidaati, tuleb salajane hääletus. Seejärel läheb eestseisuse ettepanek volikogule kinnitamiseks. See, milliseks kujuneb erakonna valitsusdelegatsioon, on kollegiaalne otsus. Antud juhul kujunes see ainult meestest koosnevaks delegatsiooniks.

Minu mõte polnud kedagi solvata, vaid see, et kui valitsusdelegatsiooni osutusid valituks neli meest, ei oleks kindlasti olnud mõistlik jõuda lahenduseni, et kuna meil naisi pole, jääme opositsiooni. Vabandust, kui minu väljaütlemine riivas või sellest valesti aru saadi.

Mis puudutab naiste esindatust poliitikas, olgu riigikogus või valitsuses, siis eks see peegelda mingil määral meie ühiskonna arengut ja sellest etapist ei saa kuidagi üle hüpata. Nii nagu me ei saa üle hüpata murdeeast. Ka ühiskond läbib murdeea, enne kui ta jõuab küpsesse ikka. Samamoodi on poliitilise kultuuri ja naiste osalusega poliitikas. Küllap jõuame ükskord selleni, et tasakaal on tunduvalt parem kui praegu, aga seda ei saa kunstlikult teha. Me ei saa hakata inimesi ametisse määrama soolisel printsiibil. Mina pole sellise põhimõtte toetaja.

Küllap me küpseme ja areneme. Tasapisi, aga selgelt on naiste osa Eesti poliitikas ju kasvanud. Kui vaatame ministeeriumide ametkondi, siis seal on rohkem naisi. Kui võtame statistilise arvu, siis see ei peegelda tegelikku suhet. Kui me piirivalve, kaitseministeeriumi ning politsei- ja piirivalveameti kõrvale jätame, näeme, et sooline tasakaal on vastupidi väga tugevalt kaldu. Põllumajandusministeeriumis oli näiteks 75 protsenti naisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles