President tunnustas Polli aiandusuurijate tööd

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves ja aiandusdoktor Kalju Kask täna Polli aiandusuuringute keskuses.
President Toomas Hendrik Ilves ja aiandusdoktor Kalju Kask täna Polli aiandusuuringute keskuses. Foto: Elmo Riig / Sakala

Täna Pollis asuvat Eesti maaülikooli aiandusuuringute keskust külastanud president Toomas Hendrik Ilves leidis, et seal tehtav töö on oluline Eesti toiduainetetööstuse konkurentsivõimele.

«Eesti enda, meie keskkonda sobivate puuviljasortide aretamine ja sissetoodud sortide teaduslik uurimine on oluline Eesti toiduainetetööstuse konkurentsivõime tõstmisel,» rõhutas president Toomas Hendrik Ilves.

65 aastaga on keskuse teadlased aretanud 99 viljapuu- ja marjasorti. Polli aiandusuuringute keskus on ka Eestis aretatud sortide säilitaja, uurija ja andmepanga koostaja. See andmepank on siirdatud Jõgeva sordiaretuse instituudi geenipanka ja Põhjamaade geenipanka ning on seetõttu kättesaadav kõigile.

Samuti on Pollis teistest riikidest toodud sortide ligi 900 säilikuga kollektsioon. Neid uuritakse, et selgitada välja nende perspektiivi Eestis kasvatamiseks ja sordiaretuses kasutamiseks.

«Polli teadlaste roll on erakordselt oluline, sest oma aiakultuure ja põllumajandust saame uurida vaid Eestis ning selle arendamisega tegelda vaid siinsamas, kasutades muidugi häid rahvusvahelisi kontakte ja kogemusi,» ütles president Ilves.

Maaülikooli majandus- ja sotsiaalinstituudi direktor professor Rando Värnik tutvustas riigipeale ettepanekut asuda igal aastal koostama maaelu arengu aruannet.

President Ilves pidas seda heaks ideeks: «Olen ise korduvalt rõhutanud, et peame uurima, milliseid võimalusi tuleks kasutada maaelu arendamiseks. Seni on selle teema käsitlemisel olnud liiga palju subjektiivsust, ka poliitilisi värvinguid.»


President Ilvese sõnul peaks maaelu arengu aruande koostamiseks kasutama Eesti Koostöö Kogu kogemusi ning võimalikult paljude maaeluga seotud organisatsioonide tuge.

Riigipead saatsid külaskäigul Eesti maaülikooli rektor Mait Klaassen, Polli aiandusuuringute keskuse juhataja Ave Kikas ja maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudi direktor Aret Vooremäe.


Vabariigi president istutas Polli mõisa parki mehekõrguse tamme.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles