Vald suleb kümneks päevaks uksed ja sõidab Itaaliasse

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suure-Kõpu mõisamajas arendatakse Itaalia kultuuri, millega sõidavad tutvuma ka Kõpu vallaametnikud, mistap pannakse vallamaja uksed kümneks tööpäevaks kinni ja valla kodanikud on asjaajamiseks suunatud Viljandi maavalitsusse.
Suure-Kõpu mõisamajas arendatakse Itaalia kultuuri, millega sõidavad tutvuma ka Kõpu vallaametnikud, mistap pannakse vallamaja uksed kümneks tööpäevaks kinni ja valla kodanikud on asjaajamiseks suunatud Viljandi maavalitsusse. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tulevast esmaspäevast 17. aprillini on Kõpu vallamaja suletud, sest ametnikud sõidavad Itaaliasse arendus-, koostöö- ja õppereisile. Nagu kord ette näeb, tuleb kodanikel sel ajal asju ajada, näiteks sündi või surma registreerida Viljandi maavalitsuses. 

30. märtsil andis Kõpu vallavolikogu kinnituse vallavanema välisriiki lähetamise otsusele. Itaaliaga tutvuma ei sõida aga ainult vallajuht, vaid 14 inimest. 

Vallavanem Tõnu Kiviloo ütles, et see pole pelgalt õppereis, vaid seotud Suure-Kõpu mõisa tootearendusega. Seega teevad peale vallaametnike käigu kaasa näiteks mõisa ja külastuskeskuse töötajad ning võõrsil on kavas allkirjastada ka üks koostööleping.

Tutvutakse köögi ja kultuuriga

Itaaliasse sõit kuulub mõisakoolide programmi, mis saab teoks  Euroopa majanduspiirkonna ja Norra abiga. Rahastus tuleb Tõnu Kiviloo sõnul projektist, inimestelt endilt ja ka vallalt.

Vallavolikogu heaks kiidetud ja Itaalia saatkonna abiga kokku pandud reisi eesmärgiks on volikogu protokollis märgitud Suure-Kõpu mõisa ekspositsiooni ja Kõpu turismipiirkonna arendamine. Kavas on vaadata Pompei linna varemeid ja Napoli ajaloomuuseumi arhiive, kus tutvutakse riigi ajaloo, kultuuri ja rahvusliku omapäraga. Üks päev on pühendatud Roomale ning sealsele arhitektuurile ja kunstile. Parma piirkonnas tutvutakse Itaalia köögikultuuriga. 

Õigupoolest selle viimasega on asjad käima lükatud ja Tõnu Kiviloo sõnul oli neljapäeval osa inimesi juba Itaalias kohal. «Neil peaks praegu olema ravioolikoolitus,» märkis ta ja selgitas, et kui varem pakuti Suure-Kõpu mõisas kodukootud retseptide järgi tehtud itaaliapärast toitu, siis nüüd õpib seltskond, kuidas toite originaalis valmistatakse. 

Tibusid loetakse sügisel 

Suure-Kõput seob Itaaliaga mõisa härrastemaja Pompei maalingutega söögisaal. 2007. aastal restaureeritud uhked maalingud ongi peapõhjus, miks Kõpu vald on välja käinud mõtte rajada mõisasse omalaadne itaaliapärase kunsti ja toidu keskus. 

Tõnu Kiviloo märkis, et eks hiljem ole näha, kuidas käik Kõpu tulevikku mõjutab. «Tibusid loeme sügisel,» lausus ta ning jätkas, et plaanid on kirja pandud, aga kuidas inimesed välja veavad, sõltub juba neist endist. 

«Ukse Itaaliasse aitas meil lahti teha Itaalia saatkond Tallinnas. Väga meeldiv, et nad tulid meie tahtmistega kaasa,» ütles vallavanem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles