Sisekummist vallatu korsettkleit tõi Hispaania võistluselt peapreemia

Margus Haav
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaanias auhinna saanud töö oli ERKI moe-show’l näidatud kollektsiooni «Afterlife» edasiarendus. Noor kunstnik Marta Konovalov on veendunud, et igale asjale on võimalik anda uue funktsiooniga teine elu.
Hispaanias auhinna saanud töö oli ERKI moe-show’l näidatud kollektsiooni «Afterlife» edasiarendus. Noor kunstnik Marta Konovalov on veendunud, et igale asjale on võimalik anda uue funktsiooniga teine elu. Foto: Artur Sadovski / Postimees

Viljandist pärit Marta Konovalov pälvis Hispaanias Granadas peetud rahvusvahelisel moevõistlusel ühe kahest peapreemiast kollektsiooniga, mis on valmistatud auto õhukummidest.


Eesti kunstiakadeemias disaini ja rakenduskunsti õppiva Marta Konovalovi korsettkleidid pälvisid Granada ülikooli kaunite kunstide teaduskonna välja pandud peapreemia võistlusel «Recycling with Art». Selle korraldajad soovivad propageerida taaskasutust ning näidata, kuidas jäätmetest võib saada kunst. Osaleda soovijaid oli kuuekümne ringis, näitusele pääses neist veerandsada.

Kõrge koht rahvusvahelisel võistlusel tuli Marta Konovalovile ootamatult. «Ma olin väga rõõmus, kui üldse sinna näitusele pääsesin,» ütles ta. «Otsisin odavat materjali, millest kostüümi teha, ja kui auto sisekummid lahti lõikasin, hakkasid nad iseenesest võtma naisekeha vorme.»

Moemaailmas on kõnealune materjal üsna ebatavaline. Konovalovi teada valmistab üks Skandinaavia firma sellest kotte ning pärast oma kollektsiooni valmimist oli ta juhuslikult teada saanud, et sellest meisterdatakse ka lillepotte.

«Sisekummipotid on mu kleitidega kuju poolest üsna sarnased,» rääkis autor.

Eesti kunstiakadeemia nahakunstiosakonna juhataja professor Lennart Mänd kinnitas, et Marta Konovalov on ennast terve kooli aja tublist küljest näidanud.

Mänd selgitas, et disainimine on pikk protsess. «Kui selles tuleb ette väljapaistvaid hetki, nagu Marta näite puhul, on väga tore. Loomulikult ei teki need tühjalt kohalt, need on osa arengust. Marta on kahtlemata väga tubli ning tema nimi tasub kindlasti meelde jätta.»

Küsimusele, kas tegemist on pigem kontseptuaalse eksperimenteeriva kunstiga või jõuavad sisekummikleidid ka tänavapilti, vastas autor, et lihtsamate variantide kasutuselevõtt on täiesti võimalik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles