Koalisatsioon tuleb. Kanalisatsioon niisamuti

Peeter Olesk
, vaatleja Tartumaalt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Olesk
Peeter Olesk Foto: Elmo Riig / Sakala

«KOALISATSIOONI» ALL on pealkirjas mõeldud muidugi valitsuskoalitsiooni. Niisugust, millel on selja taga riigikogu enamuse toetus mahus, mis üldjuhul ei nõua häälte juurdeostmist ka siis, kui keegi on haige või ametlikus välislähetuses. Eesti parlamendi praeguse suuruse juures moodustab enamuse umbes 58 liiget, kes kõik on koalitsiooni kuuluvate erakondade liikmed.

 

Viimati nimetatud asjaolu ei kohusta neid oma isiklikust arvamusest loobuma, ent hääletamist erakonna fraktsioonis otsustatust erinevalt pannakse tähele. Seda kontrollitakse ja selle eest võidakse karistada. Demokraatlikes ühiskondades saab sellist teisitimõtlejat ka ära osta. See on Eestiski võimalik, aga siis ei ole sa enam iseseisev inimene, vaid kaup.

SÕNA «KOALISATSIOON» kasutasin ma eespool üksnes sel põhjusel, et varasemast on teada keegi, kes tundis sõna «kanalisatsioon» paremini kui sõna «koalitsioon». Koalitsioon on teadupärast vastastikusel kokkuleppel erakondlikul alusel sõlmitud võimuliit olukorras, kus üheparteiline valitsus pole saavutatav ja vähemusvalitsus on juba ette lühiealine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles