Tulevik nõuab vältimatult radikaalseid reforme

, mittetulundusühingu Radikaaldemokraadid juhatuse liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Laiapea
Andres Laiapea Foto: Erakogu

RAHVASTIKU PAIKNEMISES toimuvate suurte muutuste tõttu seisab Eesti lähematel kümnenditel silmitsi vajadusega vaadata põhjalikult üle riigikogu valimiste süsteem. Kõige õigem oleks hoiduda koera saba jupikaupa raiumisest ehk minna kohe üle ühele üleriigilisele valimisringkonnale, mis ühendab Eesti ühtseks tervikuks. 

 

Järva- ja Viljandimaa ringkond kuulus möödunud riigikogu valimistel nende hulka, kellele jagatavate mandaatide arv vähenes. Kui see valimisringkond 20 aastat tagasi loodi, elas siin 9,5 protsenti kõigist hääleõiguslikest kodanikest ja meile eraldati kümme mandaati. Nüüd oli sellest alles ainult 7,3 protsenti ja seitse mandaati. Eriti kiiresti on siin hääleõiguslike kodanike arv kahanenud käesoleval sajandil. 2003. aasta valimistega võrreldes oli see nüüd 12,13 protsenti väiksem. 

Kui lähtuda statistikaameti rahvastikuprognoosist, jätkub see protsess ka edaspidi, sest elu koondub järjest enam pealinna ja selle lähiümbrusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles