Suvel tuletasid end meelde puhkepaikade ohud

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õnnetus ei hüüa tulles. Siiski on abiks see, kui varitsevast ohust annab märku hoiatav silt.
Õnnetus ei hüüa tulles. Siiski on abiks see, kui varitsevast ohust annab märku hoiatav silt. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandimaa inimesed on tervisetoale andnud teada umbes sajast ohtlikust kohast. Kõige enam on nad muret tundnud Arkaadia aia ja supluskohtade turvalisuse pärast.


Maakonna tervisetuba alustas küsitlust, et selgitada välja paigad, kus inimesed võivad kergesti viga saada, suve hakul ning praeguseks on kirja pandud veidi vähem kui sada kohta.

«Inimesi, kes on meiega ühendust võtnud, on rohkem, kuid paljud nimetatud paigad kattuvad,» lausus Viljandimaa tervisetoa vigastuste ennetamise projekti juht Anu Kivi.

Kaks korda on tervisetuba olnud väljas rahvaüritustel: Viljandi haridusmessil ja hansapäevadel. Messil osalenud noortelt tuli 28 teadet, hansapäevade ajal kogunes kolm korda rohkem infot. Praegu saab ohukohtadest teada anda maavalitsuses paiknevasse tervisetuppa kohale minnes või selle kodulehekülje kaudu.

Infot tuleb järjest

Anu Kivi ütlemist mööda torkab silma, et soe suvi on pannud inimesi kõige enam märkama randades, matkaradadel ja kergliiklusteedel varitsevaid ohte.

«Hansapäevade ajal kurdeti palju selle pärast, et Arkaadia aed ei ole lastele turvaline,» kõneles projektijuht. Ta lisas, et sama kohta on mainitud ka teistel kordadel.

«Kõige pakilisematest probleemidest anname kohe teada kas omavalitsustele või ala haldajale,» jätkas Kivi.

Ohukohtade kaardistamine on haigekassa kaudu ellu viidav traumade ennetamise projekt ning see näeb ette kolme kuu tagant vahekokkuvõtete tegemist. Lõplik ülevaade maakonna turvariskidest valmib novembris. «Kindlasti ootame omavalitsuste tagasisidet,» sõnas Kivi.

Lihtsad lahendused

Ankeedis saavad inimesed välja pakkuda, kuidas muret tegevat olukorda lahendada. Anu Kivi sõnul on noorte ettepanekud olnud eale omaselt tihti tormakad, kuid täiskasvanud on tulnud välja asjalike mõtetega.

«Mõnikord on lahendus väga lihtne ja hõlpsasti elluviidav, näiteks lahtisele kaevule on vaja peale panna kaas,» ütles projektijuht.

Tervisetuba on samasugust küsitlust korraldanud maakonna lasteaedaes ja koolides, kuid nõnda ulatuslikku ülevaadet pole varem kokku pandud. «Tihtilugu näevad inimesed asju erinevalt, sest mängu tulevad vanus, huvid ja tegevusvaldkonnad. Probleemid võivad ilmneda isegi kasvust sõltuvalt,» selgitas Kivi seda, miks annab rahvaküsitlus riskikohtadest parema pildi kui näiteks ametnike ringkäik.

Ta lisas, et Viljandimaa ettevõtmine on pälvinud head vastukaja. Nii näiteks korraldasid siinse eeskuju järgi kampaania Läänemaa terviseedendajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles