Arkaadia aia ehitus äpardus kehva projekti ja nigela koostöö pärast

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi peaarhitekt Marko Männik
Viljandi peaarhitekt Marko Männik Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi peaarhitekt Marko Männik leiab, et Arkaadia aia ebaõnnestumise põhjused on tööprojekti vormistamata jätmine ja linnavalitsuse töötajate halb koostöö.


Praegune linnapea Kalle Jents ütles reedel «Sakalale» antud intervjuus, et Arkaadia aia projekt valmis linnapea Malle Vahtra valitsemisajal. Vahtra nimetas seda väidet omakorda valeks. Mõlema linnapea ajal peaarhitektina ametis olnud Marko Männik selgitas rajatise loomisega seonduvat.

Marko Männik, millal otsustati, et Arkaadia aed ehitatakse just selliseks, nagu see praegu on?

See protsess hakkas tõepoolest pihta Malle Vahtra linnapeaks olemise ajal. Enne minu ametisse astumist (2004. aasta mai — toim) oli Arkaadia aia arendamiseks üks eskiis. Minu meelest ei olnud see linnaruumiliselt hea ning seetõttu otsustasime tellida veel kaks eskiisi, et nende vahel valida.

Malle Vahtra ajal tellitigi juurde kaks eskiisi ning konsensuslikul põhimõttel valiti neist kolmest välja parim. Leian ka praegu, et selle valimine oli õige otsus.

Malle Vahtra väidab, et tema linnapeaks olemise ajal Arkaadia aia projekt ei valminud. Kuidas te seda väidet kommenteerite?

Malle Vahtra juhitav linnavalitsus valis välja eskiisi, mis on vaid visand, ja sellele järgnes pikaajaline projekteerimine.

Projektiga määratakse kindlaks palju konkreetseid asju. Arkaadia aia puhul pandi paika näiteks see, millised tulevad ronimispuud ja tänavakatted.

Põhiprojekt valmis 2007. aastal ja siis jäi jutt, et tuleb tellida ka tööprojekt. Põhiprojekti tegemisse kaasati mitu spetsialisti ja eskiisi autor Veronika Valk.
Projekti kooskõlastas ta märkusega, et tahab ka tööprojekti kooskõlastada, kuid seda üldse ei tehtudki.

Kui põhiprojekti valmimiseni läks kõik justkui ladusalt, siis miks on tulemus ikkagi selline, et rahul pole ei teie, autor ega linnavalitsus?

Pärast põhiprojekti valmimist tööprojekti ei tellitud, vaid otsustati kohe korraldada ehitushange ning siis hakkas kõik sõltuma rahast. Tellijana juhtis töid linnamajandusamet ning tööde hind muutis ehituse aluseks olevat projekti kõvasti. Arhitektuuriamet jäeti üldse otsustamisest kõrvale.

Kõrvale jäi ka autor, kuigi ta oleks pidanud olema lõpuni ehituse juures.
okkuvõttes peab ju autor tulemuse eest vastutama. Aga nüüd on arhitekt seda meelt, et kavandit on vastu tema tahtmist oluliselt muudetud, ja ta nõuab hoopis linnalt kahjutasu.

Kas ühe linnavalitsuse kaks ametit siis omavahel koostööd ei teinud?

Koostöö kahe ameti vahel ei toiminud ning see ei toiminud üldjuhtimisest ehk linnapea tasandist alates. Tellija ehk linnavalitsus tegi otsuseid, mis olid soodsad ehitajale, ning minul polnud linna peaarhitektina ehituskoosolekutel otsustusõigust.

See, mis lõpuks valmis sai, ei vasta paljudes detailides põhiprojektile. Näiteks põhjatorn, mis pidi olema trepistik, muutus ehitaja otsusega mingiks tasapinnaliseks sikusarveks ja sellel pole enam mingit mõtet. Pinke oli aeda kavandatud kaks korda rohkem ja nendel istumiseks ei oleks tulnud kraavi ronida. Samuti ei vasta pinkide disain absoluutselt projektile.

Ronimisredelid pidid moodustama vikerkaare ja need pidid olema eri kõrgusel. Ehitaja uuris Viljandi Metallist, kui palju üks selline redel võiks maksta, ja sai teada, et 30 000 krooni. Need redelid, mis seal nüüd on, tegi Viljandi Metall 3000 krooni eest tükk.

Milliseks te Arkaadia aeda üldse kujundada soovisite?

See on üle pika aja esimene töö, millega tõepoolest linnaruumi kujundati, ja seetõttu tahtsime pakkuda rahvale midagi uut. Me ei tahtnud ehitada lihtsalt kõnniteed, vaid huvitavat ja linna rikastavat objekti.

Loomulikult tehti planeerimise käigus vigu. Neid tegi autor Veronika Valk ja tegin ka mina. Näiteks sellega, et ei pööranud tähelepanu ronimisredelite turvalisusele.

Paljudel juhtudel ei ütelnud spetsialistid meile, et projektis on vigu. Näiteks need sõnajalad, mida autor ette nägi, ei oleks seal kunagi kasvama hakanud, aga haljastusspetsialistid sellele enne tähelepanu ei juhtinud. Alles hiljem rääkisid nad, et teadsid juba ette, et sõnajalad ei saagi sellistes oludes kasvada.

Mulle polnud üldse tähtis, et seal peaksid kasvama just sõnajalad. Mina lootsin, et haljastusspetsialistid ütlevad oma tarkusest lähtuvalt, mida sinna oleks mõistlik istutada.

Kui te nüüd järele mõtlete, siis mida oleksite pidanud peaarhitektina teisiti
tegema, et tulemus oleks olnud selline, nagu oli põhiprojektis?

Oleksin pidanud tõhusamat järelevalvet tegema, aga mind polnud volitatud ehituskoosolekutel osalema.

Ehk oleksin pidanud rohkem häält tõstma. Ma käisin ehitusplatsil ja virisesin. Tegin ka jooniseid, aga neid ei arvestatud. Kord, kui taas ehitusel käisin, pöördus minu poole üks alltöövõtja, kes mind ei tundnud, ja rääkis, et ta on kuulnud Marko Männikust, kes käib ehitajate juures virisemas. Ma siis tutvustasin end talle ja ütlesin, et tulin jälle virisema.

Kas te siis, kui nägite, et projektist minnakse mööda ja teid ei kuulata, ei mõelnud ametist lahkumisele?

Arkaadia aia ehituse ajal ja järel olid pinged töö juures väga suured. Aga oli teada, et jään isapuhkusele, ja seepärast ei jooksnud ma lahkumisavaldust esitama, vaid ootasin äraminekut. Aasta ja nelja kuuga rahunesin maha.

Kas te olete valmis peaarhitekti tööd jätkama ja Arkaadia aeda parandama asuma?

Ma ei saa juhtunut isiklikult võtta. Kui ma olen sunnitud lahkuma, siis ma seda ka teen, aga praegu mul sellist mõtet pole. Linnapea Kalle Jents on öelnud, et tahab minuga koostööd jätkata.

On tehtud ettevalmistusi, et Arkaadia aias midagi ette võtta. Autori nõusolekuta ei tohi projekti muuta ning nii tuli tellida uued lahendused. Nüüd valiti taas konsensuslikult välja üks eskiislahendus — täpselt samamoodi nagu Malle Vahtra ajal. Praegu pole aga raha, et seda lahendust ellu viia. Elluviimine peaks käima nii, et tuleb taas tellida põhiprojekt ja siis kindlasti tööprojekt.

Arkaadia aia ehitamisega saime suure õppetunni. Sellele järgnenud sõudeellingu ehitamine oli hea näide, kuidas peab üht ideed ellu viima. Seal oli autor lõpuni ehituse juures ning temaga oli tehtud järelevalve leping. Elling on hästi õnnestunud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles