Eesti vabaõhumuuseumis aset leidnud leiva- ja kartulipäeval kuulutati aasta parimaks mahetootjaks Abja valla Pajumäe talu, mille peremees on Arvo Veidenberg, ja parimaks mahetooteks aktsiaseltsi Saidafarmi juust «Saida valge juust».
Pajumäe talu pärjati maheda tunnustusega
Parima mahetootja kategoorias tuli teisele kohale Aivar ja Tiiu Siimu osaühing Elujõud Suure-Jaani vallas. Kolmanda koha sai Aili ja Tõnis Taalile kuuluv osaühing Taali Mesila.
Parima mahetoote kategoorias kuulutati teise koha vääriliseks Katrin Seppa-Silmere pähklimüsli tumedas šokolaadis ja kolmanda koha pälvis Orapera Ökotalu kohvijook «Taluhommik».
«Konkurssidega soovime tunnustada tootjaid ja tarbijaid, kes nõuavad järjest enam mahetoitu,» ütles põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder.
Ministri sõnul on positiivne, et Eesti ühiskonnas on suurenenud nõudlus puhta toidu järele ja samas teatakse sellest rohkem. «Rõõm on tõdeda, et mahetoodangu mahud on hakanud reaalselt kasvama, samas aga oleme veel kaugel sellisest olukorrast, mis meil olla võiks. See on tõsine väljakutse nii töötlejatele kui kaubandusele,» tõdes Seeder.
Parima tootja võistlusele esitasid maheorganisatsioonid 14 kandidaati ning toodete võistlusel kandideeris 18 talu ja väiketöötlejat 41 tootega. Parima mahetoote väljaselgitamist juhtis Dimitri Demjanov Eesti kulinaaria instituudist, lisaks mahevaldkonna esindajatele oli hindamiskomisjoni kaasatud kolm tippkokka.