Viljandimaal saab odavad ahjupuud vaid märjana

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kesk-Eesti Küttekontori laduja Maia paneb igasse raami puidust sõltuvalt 640—1200 krooni väärtuses halge. Kui puud oleksid kuivad ja võrku pakitud,
maksaksid samad kogused hoopis 1250—1750 krooni.
Kesk-Eesti Küttekontori laduja Maia paneb igasse raami puidust sõltuvalt 640—1200 krooni väärtuses halge. Kui puud oleksid kuivad ja võrku pakitud, maksaksid samad kogused hoopis 1250—1750 krooni. Foto: Elmo Riig / Sakala

Mulluse pika ja külma talve tõttu on osa kütusemüüjaid hinda tõstnud ning puude muretsemisega hilja peale jäänud inimesed peavad kuivade halgude eest maksma tunduvalt rohkem.


Viljandis asuva Kesk-Eesti Küttekontori juhataja Silver Särev tõdes, et praegu kuivi küttepuid ruumimeetri kaupa osta ei saa. Sama kinnitab Suure-Jaani vallas tegutseva osaühingu Runorex eestvedaja Kaido Mikkor. Mõlemad ettevõtted pakuvad ruumi viisi vaid tooreid halge, mida tehakse ümarpalgist.

Nii küttekontoris kui Runorexis kuivatatakse vaid kaminapuid, mida müüakse võrgus. Nende hind on tunduvalt kallim.

Kui ruumimeetri kõige odavamaid küttepuid saab küttekontorist praegu veel 320 krooni eest, siis hiljuti mõnekümne krooni võrra hinda tõstnud Runorexis tuleb maksta 400 krooni. Kõige kõrgemalt on mõlemas ettevõttes hinnatud kasehalud, mille eest küsitakse 600 krooni. Õige pea olukord aga muutub, sest Silver Särevi sõnul tõstab küttekontor juba järgmisest nädalast hindu. Siis hakkavad ka kuusehalud, mis on praegu odavaimad, maksma ligi 400 krooni, kasepuud aga juba ligi 700 krooni ruumimeeter.

«Hind tõuseb sellepärast, et ümarmaterjal on kallinenud ja lisaks on vähem ka toormaterjali,» lausus Särev.

Mõne krooni võrra tõuseb tema sõnul ka kuivade puude hind.

Ühes võrgus on ettevõttest sõltuvalt 10—20 kilogrammi umbes 30 sentimeetri pikkusi puid. Ladujate hinnangul mahub ühe ruumimeetri suurusse kasti umbes 25 võrku ning võrgu 25-kroonise maksumuse puhul teeb see kõige odavamate kuivade kaminapuude hinnaks 625 krooni.

Särevi sõnul olevat nõudlus võrkudes puude järele soolasemast hinnast hoolimata suurem. Seda seepärast, et paljud on küttepuude muretsemisega hätta jäänud ega leia enam kuivi puid või pole neil suurema koguse hoidmiseks kohta.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles