Laululuiged jõudsid pärale

Olav Renno
, linnuteadlane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karksi-Nuia orgu saabus sel nädalal laululuigepaar.
Karksi-Nuia orgu saabus sel nädalal laululuigepaar. Foto: Elmo Riig / Sakala

​Meil siin sisemaal on suur uudis see, et üleeile saabus Karksi-Nuia orgu niinimetatud Vahejärve lahvandusele laululuigepaar. Ilmselt on nad mitu aastat siin kandis pesitsenud linnud, kelle pesajärvik on veel jääkaane all. Põhjast toitu otsides ajavad nad end mõnikord isegi nii upakile, et on näha vee kohal sibavaid musti jalalabasid. Ka kühmnokk-luiki on paarikaupa üle lennanud, küllap jäävabu veekogusid seirates. Neid tunneb lennul kuulduva tiivaheli, aeglase vuhh-vuhh-vuhhi järgi. 

Parvedes talvitanud sinikael-pardid on hakanud pesapaikadele hajuma. Viljandis oli neid sadu, Karksi paisjärve sissevoolul aga 75 isendit. Jääst vabanevatele järvedele on peagi oodata musta-valgekirjusid sõtkaid, kellest saab aimu lendavate isaslindude kiire tiivavihina järgi, mistõttu nad on saanud hüüdnime «reaktiiv». 

Lääne-Eesti rannikualadele, eriti Saaremaale on kohale jõudnud hallhanesid ja ristparte, õõne- ja kaelustuvisid, kiivitajaid ja mitmeid ujuparte. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles