Keset taluõue tärkasid üllatuslikult hiidmunad

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Kümmel

Kildu küla Mardi talu perenaine Aime Kuum avastas läinud pühapäeval, et õues puude all on mullast välja tulnud valged kerad. Seeneriigi imposantsed esindajad hiidmunad  hakkasid jõudsalt kosuma ja eilseks oli osa neist jõudnud oma nime vääriliseks paisuda. Koos uute pisikeste tulijatega oli neid juba tosina jagu, suurima ümbermõõt laiemast kohast 88 sentimeetrit.


Aime Kuum ütles, et 1975. aastast, mil ta selles talus on elanud, pole hiidmunad endast märku andnud, kuid näiteks linnulennult pool kilomeetrit eemal teisel pool metsatukka on neid varem leitud.

Tartu ülikooli ökoloogia ja maateaduste instituudi mükoloog Kadri Pärtel ütles, et hiidmunade sellises ootamatus ilmumises pole siiski midagi erilist. «Eosed jõuavad kaugele,» nentis ta. «Aga teinekord on levikule raske kindlat selgitust leida. Seened on salapärased, sest inimesed näevad ainult viljakehade ilmumist, mitte seda, mis toimub maa all seeneniidistikuga.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles