Keemikud lasevad naljaka nimega katsel kosmost nuusutada

Ketlin Beljaev
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mikk Mihkel Vaabel näitas langevarju ja penoplastist kastikest, mis on vaja koos väärtusliku sisuga pärast stratosfääris käimist üles otsida.
Mikk Mihkel Vaabel näitas langevarju ja penoplastist kastikest, mis on vaja koos väärtusliku sisuga pärast stratosfääris käimist üles otsida. Foto: Marko Saarm / Sakala

Eelmise aasta lõpul tuli Viljandi gümnaasiumi vilistlasel, Tartu ülikoolis materjaliteadust õppival Mikk Mihkel Vaabelil ühel õhtul enne magamaminekut üsna hullumeelne mõte: saata stratosfääri õhupall, pardal kaks kaamerat, mis filmivad umbes 32 kilomeetri kõrgusel toimuvat keemiakatset, taustaks planeet Maa.

«Tundus küll ebareaalne, aga nüüd on järjest reaalsem,» lausus ta.

Olgugi et õhupalle on varemgi väga kõrgele lennutatud, pole seda otseselt keemiaga seotud. Nii valiski Vaabel välja elevandi hambapasta katse, mis on nime saanud selle järgi, et ainete reageerimise tulemusena tekib suur hulk vahtu – nagu Londiste peseks hambaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles