Esivanemad said oma päeva

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Kuigi tänavu jaanuari lõpul võttis riigikogu vastu roheliste erakonna algatatud eelnõu, mis sätestab septembrikuu teise pühapäeva vanavanemate päevana, pole see laialdast tähistamist veel leidnud.


Algatajate sõnade järgi on vanavanemate päeva eesmärk avaldada austust vanavanematele ning tänada neid laste ja lastelaste kasvatamise, jagatud hoole ning armastuse eest.

Eestimaa Roheliste juhatuse liikme Terje Põvvati sõnul pole tegu üleriigilise töövaba päevaga, vaid pühapäevaga, millel pööratakse tähelepanu just vanavanematele.

«Vanavanemad mõjutavad olulisel määral lapselaste hoiakuid ja just seda peaks vanavanemate päeval väärtustama,» sõnas Põvvat. «Esiplaanil ei peaks olema see, kui vanaks keegi on elanud, vaid vanavanemate panus ühiskonna arengusse.»

Klubid ei tähista

Viljandi linnavalitsuse sotsiaalameti juhataja Helmen Küti sõnul peab linn oktoobri algul küll eakate päeva, kuid vanavanemate päeva pole plaanis ametlikult tähistada. «Ehk järgmisel sügisel korraldame mõne toreda ürituse, sest ideid, mismoodi seda teha, oleks palju: näiteks kontsert, kuhu vanaemad ja vanaisad koos lapselastega saaks tulla,» rääkis Kütt.

Tema hinnangul peaks vanavanemate päev olema perekeskne. «Selliseid päevi, kui eakaid meeles peetakse, on kindlasti väga vaja. Kui igaühel polegi olnud õnne olla ema ja vanaema, siis meil kõigil on siiski nad olemas olnud,» lausus Kütt.

Viljandis tegutsevale vanaemade klubi juhatajale Velli Ilvesele meeldib, et selline tähtpäev on kalendrisse lisandunud. «See on väga-väga tore!» kiitis ta.

Et vanaemade klubi on alles suvepuhkusel ning tegevushooaeg algab oktoobris, ei plaanita sel pühapäeval midagi ühiselt ette võtta. Velli Ilves arvas, et vanavanemate päeva tähistamine võetakse ette koos eakate päeva pidamisega.
Rahvusvaheline eakate päev on 1. oktoobril.

Viljandi vanaisade klubi eestvedaja Ants Tõnisalu kinnitas, et on selle tähtpäevaga kursis. «Eks neid igasuguseid tähtpäevi ole juba palju, kuid tore on ikka, kui lapselapsed kokku tulevad,» tõdes ta.

Et ka vanaisade klubi peab oktoobri alguseni suvepausi, ei ole Tõnisalu sõnul selle päeva puhul koosviibimist plaanis.

Lapsed peavad vanavanemaid meeles

Haridusministeerium on soovitanud vanavanemate päeva tähistada ka lasteaedades ja koolides.

Viljandi Männimäe lasteaia Orava rühma kasvataja Evi Tamme sõnul pöörasid nad oma rühmaga terve eelmise aasta vanavanematele rohkem tähelepanu kui tavaliselt. «Näiteks tõi iga laps lasteaeda kas ema või vanaema antud riidelapi, mille me üheskoos lapitekiks õmblesime. Kui tekk oli valmis, tulid vanaemad jutustama lugusid, kust see riidetükk on pärit,» rääkis Tamm.

Teise toreda ettevõtmisena tõi kasvataja välja ürituse, kus vanaemad ja -isad jutustasid lugusid sellest ajast, mil nemad veel noored olid.

Viljandi Valuoja kooli direktor Matti Orav leidis, et seesugusel päeval on oma koht. «Vanaema ja -isa roll on vaieldamatult tähtis ning sootuks teistsugune kui ema või isa oma. Aeg-ajalt kokku saada, kas või helistada ja aitäh öelda ei ole palju,» sõnas Orav.

Et Valuoja kooli perel on selle õppeaasta algul võõrasse majja sisseelamiseks kulunud palju aega ja energiat, ei ole vanavanemate päeva tähistamist kavva võetud. «Iseenesest on koolis niisuguse tähtpäeva pidamiseks suurepärane võimalus, kuid kaldun arvama, et igas koolis on septembri algus kiire ning seda muul ajal tähistada pole ka vale,» rääkis direktor.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles