Viljandi kõige koledam lasteaiamaja saab esimese ehitussüsti

Rannar Raba
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mängupesa lasteaia B-korpuse fuajeed kasutatakse näiteks laatade korraldamiseks, jõuluvana vastuvõtmiseks ja laste joonistuste eksponeerimiseks. Suurema osa ajast seisab ruum siiski kasutuseta ning linnavalitsus tahab sinna rajada ruumid uuele, 20-kohalisele sõimerühmale.
Mängupesa lasteaia B-korpuse fuajeed kasutatakse näiteks laatade korraldamiseks, jõuluvana vastuvõtmiseks ja laste joonistuste eksponeerimiseks. Suurema osa ajast seisab ruum siiski kasutuseta ning linnavalitsus tahab sinna rajada ruumid uuele, 20-kohalisele sõimerühmale. Foto: Elmo Riig / Sakala

Leevendamaks Viljandis valitsevat sõime- ja lasteaiakohtade nappust, laseb linnavalitsus sel suvel Männimäel asuva Mängupesa lasteaia hoone ühe tiiva seest ümber ehitada.

Ehkki 1985. aastal valminud Mängupesa maja on aastate jooksul jupphaaval remonditud ja ümber ehitatud, pole põhjalikku renoveerimist seal seni rahanappusele viidates ette võetud. Nii on hoone aasta-aastalt üha enam rääma jäänud ning pretendeerib praegu linna kõige viletsama väljanägemisega lasteasutuse tiitlile. Umbes samasuguses seisukorras on samas linnajaos paiknev Männimäe lasteaed.

Et Mängupesal on valdavalt vanad aknad, raiskab see energiat. Samuti on fassaad lagunenud ning krundil kulgevad asfaldist jalgteed auklikuks vajunud. Omaette probleemiks on eelmisel kümnendil lasteaia vundamendi ümber valatud inetu betoonpandus, mille serva taha on ülemeelikus tujus lastel oht komistada.

Üldremonti ei tule

Seda, et Mängupesa lasteaed vajab kapitaalremonti, aga ka ruumiplaani muutmist, on nii linna kui asutuse juhid nentinud juba pikka aega. Paraku pole ka käesoleval aastal kogu maja hõlmavat renoveerimist oodata. Tõenäoliselt jääb vahetamata ka lõviosa akendest, millest mitu on praegu kindluse mõttes lisakruvidega raamide külge kinni keeratud.

20 uut sõimekohta

Küll aga tahetakse Männimäe tee poole jääva B-korpuse esimesele korrusele fuajee ja talveaia asemele rajada ruumid, kus saaks sügisel avada uue, 20-kohalise sõimerühma. Lisaks peetakse plaani sealsamas kõrval laiendada söögisaali arvelt kaht senist lasteaiarühma, et ka sinna võiks võtta senisest kaheksa võrra rohkem hoolealuseid.

«Plaan on väga konkreetne,» selgitas abilinnapea Malle Vahtra. «Et meil on linnas sõimekohti puudu, panime Mängupesa lasteaia juhtkonnaga pead kokku ja vaatasime, kuidas saaks nende majja võimalikult väheste ümberehitustega ühe lisarühma jaoks sobivad ruumid teha. Projekteerimise hange on välja kuulutatud ning varsti loodame jõuda projekti koostamiseni.»

Linnamajandusameti juhataja Reevo Maidla omakorda viis jutu hiljutisele analüüsile, mille käigus võrreldi kõikide Viljandi lasteaedade kütte-, elektri- ja veekulu suhtes laste ja töötajate arvuga. Nii ilmnes, et Mängupesa lasteaed on väga ebaefektiivne. «Siin peitubki põhjus, miks otsustasime esimese asjana vaadata üle hoone ruumilahenduse. Kui olla otsekohene, siis B-korpuse ruumiplaan ja elukorraldus on praegu üsna totrad, sest kunagi tegutses seal kool, mis vajas teistsuguseid ruume,» kõneles ta.

Täpsemalt peab Maidla silmas esimesel korrusel kunagi asunud lahtist varjualust, mis 1990. aastatel kinni ehitati ning kus praegu on vähekasutatav fuajee ja talveaed. Et toonane ehituskvaliteet jättis soovida ning ka siis paigaldatud aknad ei pea sooja, on see hoone kõige raiskavam osa. Sellest tahetakse nüüd tulusalt lahti saada.

Lasteaia juhataja Maiki Vanahans märkis, et temale pole esialgu teada, millal ehitustööd algavad, ning seetõttu pole võimalik öelda, kui palju need asutuse igapäevast elu segama hakkavad. Samas avaldas ta lootust, et suurem osa lärmakast ja tolmusest tegevusest jääb suvesse, mil lasteaias käib vähem lapsi ning kohal olevad poisid ja tüdrukud on nii või teisiti pandud kokku suverühmadesse.

«Igal juhul plaanime kõik korraldada nõnda, et see valmistaks vanematele ja lastele võimalikult vähe ebamugavusi,» sõnas ta.

Mängupesa lasteaias on praegu kolm sõimerühma ja kaheksa aiarühma ning neis käib kokku 209 last.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles