Ähvardav sedel hirmutab parkijaid

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tegelaste Toa pubi omanik Jüri Müllerson pole nõus, et tema kasutatavad kleebised on solvava ja ähvardava sisuga. Vähemalt üks autoomanik on siiski just sellist sõnumit seal näinud.
Tegelaste Toa pubi omanik Jüri Müllerson pole nõus, et tema kasutatavad kleebised on solvava ja ähvardava sisuga. Vähemalt üks autoomanik on siiski just sellist sõnumit seal näinud. Foto: Elmo Riig / Sakala (montaaž)

Viljandi üks tuntumaid söögi- ja joogikohti kasutab oma ukse all parkijate ohjeldamiseks ähvardava loomuga sedeleid.

«See on liig mis liig. Kurb, kui toidukohad linnale sellist matslikku mainet loovad,» ei hoia ettevõtja ja Viljandi vallavolikogu esimees Hellar Mutle vanalinnas tegutseva Tegelaste Toa pubi kohta arvamust avaldades pahameelt tagasi. Lisaks lubab ta, et kõnealusesse kohta oma jalga enam ei tõsta.

Mutle on püha viha täis, sest ülemöödunud nädalavahetusel avastas üks temaga siin kohtumas käinud tallinlane pubi hoovi juurde pargitud auto küljest kleebise, millele oli trükitud tekst «Parkimine ainult Tegelaste Toa klientidele» ning foto purustatud klaasiga autoaknast.

Kavatses lõunatada

Hellar Mutle rääkis, et oli 24. jaanuaril teinud tuttavaga paari tunni pikkuse jalutuskäigu lossimägedes. Kohtumise lõpul olevat külaline märkinud, et jättis oma sõiduki Tegelaste Toa juurde ning kavatseb enne tagasisõitu seal ka keha kinnitada. Siis sai ta aga ebameeldiva üllatuse osaliseks ning otsustas jalamaid teele asuda. Kõrvalteemana on märkimisväärne, et solvunud võõras tegutseb toitlustusäris ning lootis Viljandis lõunatades omas valdkonnas positiivse kogemuse võrra rikkamaks saada.

«Ta võttis seda otsese ähvardusena: kui siia pargid, lüüakse auto aken sisse. Seal ei saa teistsugust tõlgendust olla,» vahendas Mutle ning lisas, et keegi ei tohiks kultuurses linnas sellist pöördumisviisi vastuvõetavaks pidada.

Tuttava ehmatusest kuulda saanud, käis Mutle hiljem ise kohapeal ning veendus, et seal on tõesti märk, mis keelab parkimise neil, kes pole pubi kliendid, kuid selle mõjupiirkonnast pole tema meelest võimalik üheselt aru saada. Mutle sõnul on pubi omanik pannud naabermajale märgi, millest võiks järeldada, et söögikoha klientide tarvis palutakse vaba hoida üksnes seinaäärne ala. Tema tuttav oli parkinud sissesõidutee teises küljes maakividest müüri ääres. Seda, et kogu õu alates tänavajoonest on eramaa ning et sinna võivad auto jätta üksnes need, kes parasjagu pubis viibivad, pole tema hinnangul võimalik kusagilt välja lugeda.

Palju parkimisignorante

Üle 15 aasta Tegelaste Tuba pidanud Jüri Müllerson seevastu avaldas veendumust, et auto omanikul polnud solvumiseks põhjust. «Me lihtsalt juhime inimeste tähelepanu sellele, et nad on märki eiranud. Teist võimalust ei ole, sest terves vanalinnas on olukord käest ära. Väga palju leidub parkimisignorante, kes eiravad nii eeskirja kui omanike pandud silte,» põhjendas ta.

Lisaks avaldas pubipidaja imestust selle üle, miks end riivatuna tundnud inimene ei söandanud nende juurde sisse astuda ning teenindaja või tema endaga silmast silma asja sirgeks rääkida. «On kummaline, kui hiilitakse varga kombel minema ja minnakse hiljem kaebama,» rääkis ta.

Kui õhtuti tahab Tegelaste Tuba pakkuda oma klientidele võimalust auto võimalikult lähedale panna, siis hommikuti vajatakse ruumi kaubaautode liikumiseks. Suured veokid ei saa manööverdada, kui pöörderaadiused on kinni pargitud.

Sakala pärimisele, miks on manitseval sildil illustratsiooniks pilt purukslöödud autoaknast, vastas Müllerson demagoogilise küsimusega, kust ajakirjanik võtab, et see klaas on just puruks löödud. See olevat lihtsalt katkine klaas.

ARVAMUS

JOHAN-KRISTJAN KONOVALOV,
linnavalitsuse turismiameti juhataja

Hoolimata sellest, et eramaal on omanikul õigus parkimist korraldada oma äranägemist mööda, on sellise märgukirja jätmine kindlasti taunitav ja linna mainele kahjulik. Loodan siiralt, et see oli esimene ja viimane meie linna külaline, kes sellisel moel edastatud sõnumi oma auto küljest leidis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles