Omavalitsuste ühinemine ja maakondlikud piirid

, Viljandi linnavolikogu esimees Sotsiaaldemokraatlik Erakond
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Randel Länts
Randel Länts Foto: Elmo Riig / Sakala

HALDUSREFORMIST JA omavalitsuste ühinemisest on viimasel ajal kogu Eestis üha enam räägitud. Viljandimaal on omavalitsuste leibade ühte kappi panemisest kaks suuremat näidet: 2007. aastal liitusid Olustvere, Suure-Jaani ja Vastemõisa vald ning Suure-Jaani linn Suure-Jaani vallaks; 2013. aastal moodustasid Paistu, Pärsti, Saarepeedi ja Viiratsi vald Viljandi valla.

Haldusreformist kõneldakse eelkõige ühel põhjusel: enamik omavalitsusi on liiga väikesed ja vaesed, et riigi seatud ülesannetega toime tulla. Loodetakse, et liitumisega tekkivatel suurematel üksustel on mastaabisäästu võimalus. Samuti on loogiline, et ühiselt samalaadseid tegemisi ette võttes on tulemus parem. Parema planeerimise, optimeerimise ja üheskoos efektiivsemalt tegutsemise mõttel on jumet.

VILJANDI LINN ja vald on viimase aasta jooksul mitu korda arutanud perspektiivi millalgi leivad ühte kappi panna. Nende kahe omavalitsuse elanike vahel piiri sama hästi kui ei eksisteeri, küll aga on piir teenuste pakkumises. Sestap jõudsimegi sinnamaani, et edasiliikumiseks tuleb asjadele anda ametlik kulg ehk alustada läbirääkimisi. Viljandi vald tegigi eelmise aasta detsembris ettepaneku nendega pihta hakata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles