Päevalill küünib üle nelja meetri

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ramsi elanik Tiina Nõgesmaa näitas neljapäeval oma pikka hoolealust.
Ramsi elanik Tiina Nõgesmaa näitas neljapäeval oma pikka hoolealust. Foto: Peeter Kümmel /Sakala

Pikima päevalille võistlust asus juhtima Pärsti vallas Ramsil kasvav 4 meetri ja 30 sentimeetri pikkune päevalill.


Ramsi elanik Tiina Nõgesmaa ütles, et pani kevadel mõned päevalilleseemned mulda ja kastis tärganud taimi suvel vaid veega. Mingi erihoole ega väetisega ta neid ei turgutanud.

«Ega ma suur aiahuviline olegi,» lausus ta. «Aga suvel on kuu aega puhkust, siis on hea aias toimetades aega sisustada.»

Nõgesmaa rääkis, et igal aastal pole ta päevalilli kasvatanud ja praeguse hiiglase mõõtu pole varem ükski sirgunud. Küll oli üks lühem päevalill mullu kasvatanud endale suisa 30 õit.

Tänavusel pikal päevalillel on üks suur ja mitu veel arenemisjärgus õit. Lati abil mõõtes said ajakirjanik ja omanik mitme õisikuga päevalille varre pikkuseks eile ligikaudu 4,3 meetrit. Võimalik, et see kasvab veelgi või annavad pikkusele juurde väiksemate õisikute lisaharud.

«Eesti entsüklopeedia» andmeil võib päevalille vars kasvada viie meetri pikkuseks.
1997. aastal langetati ning mõõdeti ajakirjaniku juuresolekul üle Tartumaal Mäksa vallas kasvanud päevalill, mille vars ulatus lõpuks 5 meetri ja 10 sentimeetrini.

Kasvataja enda jutu põhjal on Eestis kasvanud sellestki veidi kõrgemaid päevalilli.
Mujal maailmas on päevalilled küündinud aga märksa kõrgemale. Ameerika Ühendriikides asuv Riiklik Päevalilleassotsiatsioon viitab oma kodulehel Guinnessi rekordite raamatule, mille järgi kasvas üks päevalill Hollandis 776 sentimeetrini. Pole täpsustatud, kas mõõdeti ainult vart või lille koos õisikuga.

Samale rekordpikkusele viitab ka internetipõhine lilleentsüklopeedia «The Flower Expert», eesti keelde tõlgituna «Lilleekspert».

Teisalt võib internetiavarustest leida kinnitamata andmeid isegi pikemate päevalillede kohta.

Muide, nimetatud lilleentsüklopeedia märgib Guinnessi rekorditele viidates sedagi, et pisim täiskasvanud päevalill oli kõigest 5,6 sentimeetri kõrgune.

«Sakala» toimetus püüab lugejate abiga välja selgitada, kus kasvab selle sügise pikim päevalill. Ootame teateid Ramsi lillest veel kõrgemate kohta. Maakonna piiri me rangelt ei jälgi, võimaluse korral tuleme hiiglasemõõtu päevalille mõõtma ka kaugemale.

Ajakirjaniku juuresolekul langetatud ja üle mõõdetud pikima varrega päevalille omanik saab auhinna. Osaühing Floreas Viljandi kingib võitjale tema valikul Musta tee aiandist 500 krooni väärtuses dekoratiivtaimi.

Teated on oodatud e-postiaadressil aivar.aotaht@sakalakirjastus.ee või tööajal telefonil 433 0085. Võistluse lõppemisest anname ette teada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles