Hansaliikumise juht avaldas Viljandi tegevusetuse pärast suurt muret

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu mai lõpul rahvusvaheliste hansapäevade lõpetamisel ulatas Lübecki linnapea Bernd Saxe (seljaga) Viljandi linnapeale Ando Kivibergile hansalinnade liidu lipu ehk järgmise korraldajalinna tiitli. Nüüd küsib Saxe murelikult, kas Viljandi üldse saab ülesandega hakkama.
Mullu mai lõpul rahvusvaheliste hansapäevade lõpetamisel ulatas Lübecki linnapea Bernd Saxe (seljaga) Viljandi linnapeale Ando Kivibergile hansalinnade liidu lipu ehk järgmise korraldajalinna tiitli. Nüüd küsib Saxe murelikult, kas Viljandi üldse saab ülesandega hakkama. Foto: Kris Süld

Hansaliikumise keskuse Lübecki linnapea küsis sel nädalal Viljandi kolleegile saadetud kirjas, kas rahvusvahelisi hansapäevi saab üldse siin teha, sest korraldajad pole vastanud paljudele küsimustele. Viljandi linnapea kinnitab, et hansapäevad tulevad.

Teisipäeval jõudis raekotta Lübecki linnapea ja rahvusvahelise hansaliikumise presiidiumi esimehe Bernd Saxe murelikus toonis kiri, milles ta küsib Viljandi linnapealt Ando Kivibergilt paljude hansalinnade nimel vastust kolmele küsimusele. Kirja lõpus tunnistab Saxe, et hansaliikumise juhtidel on tekkinud mure, kas juunis saab Viljandis hansapäevi ikka rahuldaval moel tähistada.

Tehtud on rohkem, kui välja paistab

Ando Kiviberg tunnistas, et korraldamises on tõrkeid, kuid kinnitas, et rahvusvahelised hansapäevad tulevad ning linn on nendeks valmis. Suurimat muret ei tee ürituste ja külalistele majutuse organiseerimine, vaid sellest välismaailmale teadaandmine.

«Turunduses on meil olnud tõepoolest puudujääke, sest see meeskond vahetus hiljuti,» selgitas Kiviberg. «Aga juba järgmisel nädalal lahenevad paljud probleemid.»

Lübecki linnapea kirjutas, et ta on sügavalt mures Viljandi hansapäevade korralduse pärast, sest küsimused, mis pidid saama vastuse juba novembris, on seniajani lahenduseta. Vähemalt ei ole info selle kohta teiste hansalinnadeni jõudnud.

Muredena toob Lübecki linnapea kirjas välja, et hansapäevade veebileht on novembrist saadik uuendamata ning seal ei leidu programmi infot. Ei ole avatud linnade registreerimislehte, mis varasematel aastatel on olnud valmis vähemalt detsembriks. Ja lõpuks on paljud linnad väga mures sellepärast, kust nad leiavad hansapäevade ajal majutuskohad ning kuidas organiseeritakse nende liikumine eri linnade vahel, sest paljud külalised tuleb ööseks saata Tartusse või isegi Pärnusse.

Kivibergi seletust mööda on need küsimused tegelikult vastuse saanud, kuid ta tunnistas, et info pole teistesse hansalinnadesse piisaval moel jõudnud. Küll aga lubas ta, et järgmisel nädalal see laheneb, sest juba esmaspäeval hakkab tööle registreerimisvorm.

Seda kinnitas ka hansapäevade peakorraldaja Jaanus Kukk, kes on seda internetist leitavat vormi viimastel päevadel ise kohendanud ning võis eile väita, et see on nüüd valmis.

Vähemalt poolesaja linna esindused on endale Viljandi linnapea andmetel hotellikoha juba broneerinud, mis tähendab tema hinnangul, et infot on olnud võimalik leida.

Lõhki paisunud eelarve segas plaane

Et viivituste põhjuseni jõuda, tuleb ajas tagasi minna sügisesse, mil korraldusmeeskonna kõigi valdkondade pealikud pidid ütlema, kui suureks kujuneb nende juhitava tööosa eelarve. Kui kõik oma soovid kirja olid pannud, selgus, et summa ületas tunduvalt linna võimekust.

Nii pidi peakorraldaja Jaanus Kukk hakkama tegema ümberkorraldusi, et kõik ettevalmistused saaksid tehtud umbes poole miljoni euro eest. Senised turundusmeeskonna vedajad leidsid seepeale, et nemad uutel tingimustel jätkata ei saa. Ühelt poolt polnud nad nõus pakutud töötasuga ja teisalt väitsid, et ei suuda allesjäänud raha eest teha seda, mida olid kavandanud. Detsembris asusid tööle uued turundajad, kes on poolteise kuuga üritanud suurt majajäämust tasa teha.

Ando Kivibergi andmetel peaks ka hansapäevade programm järgmisel nädalal veebilehele üles saama ning seda neljas keeles.

«Eemalt vaadates võib tõepoolest jääda mulje, et korraldus ei toimi, aga me saame kinnitada, et mulje ei vasta tegelikkusele,» ütles ta. «Ja see, et korraldajatelt murelikult selliseid asju küsitakse, pole midagi uut. Ka olümpiamängude korraldajatelt küsitakse tihti, kas nad tulevad ikka toime, aga meie mastaap on palju väiksem.»

Kunagine korraldaja: paanikaks pole põhjust

Ehkki linnapea ei usu, et hansapäevad ära jäävad, ega karda ka seda, et infonappus toob tagasilöögi külaliste arvus, tunnistas ta, et selline murekiri Viljandi mainele hästi ei mõju.

«See ei ole tavaline, et selliseid kirju hansaliikumise peakorterist saadetakse. Võtame seda väga tõsiselt ja pöördume nüüd kindlasti selgitustega kõigi hansalinnade poole,» lubas Ando Kiviberg.

Kümme aastat tagasi Tartus suurte hansapäevade korraldamist juhtinud toonane abilinnapea Hannes Astok tunnistas, et tema ei mäleta, kas Tartu sai enne üritust Lübeckist murelikke kirju või mitte.

«Eks kirjavahetust ikka oli ja kui midagi oli vaja selgitada, siis seda ka küsiti,» rääkis ta.

Astok oli kindel, et peakorterist tulnud väga murelikus toonis kirjast hoolimata saab Viljandi hansapäevadega hakkama. «Sellest kirjast ei maksa paanikasse sattuda, aga parandada tuleb kommunikatsiooni,» lisas ta ning leidis, et kõige parem oleks, kui linnapea või mõni abilinnapea lennukisse istuks ja olukorda Lübeckisse selgitama tõttaks.

Ando Kiviberg veel Saksamaale sõitma ei rutanud, küll aga vestles ta Bernd Saxega neljapäeval telefonitsi ning oli veendunud, et suutis hansaliikumise juhile hulga ammendavaid vastuseid anda. Lisaks avaldas Kiviberg valmisolekut järgmisel nädalal Lübeckisse sõita.

Nädala hakul saadud kirjas tegi Saxe Kivibergile ettepaneku osaleda Eesti Vabariigi aastapäeval Norras Bergenis peetaval hansalinnade presiidiumi kogunemisel. Viljandi linnapea ei osanud eile vastata, kas ta sinna sõidab.

«See on väga raske küsimus, sest vabariigi sünnipäeva tähistamise üks osa Viljandis on aktus, millel antakse kätte linna tunnustused  ja linnapeal on seal oluline roll,» selgitas ta. «Au on kaalul mõlemal pool.»

Rahvusvahelised hansapäevad algavad Viljandis 4. ja lõpevad 7. juunil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles