Abja vald esitas Facio Ehitusele vaegtööde eest arve

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abja vallavanem Peeter Rahnel on kooli juurdeehitise rajamist ise juhtinud
ja sai nüüd selle eest lisatasu. Foto on tehtud ehitusplatsil tänavu mais.
Abja vallavanem Peeter Rahnel on kooli juurdeehitise rajamist ise juhtinud ja sai nüüd selle eest lisatasu. Foto on tehtud ehitusplatsil tänavu mais. Foto: Elmo Riig / Sakala

Ehkki Abja valla ja Facio Ehituse koostöö lõppes talvel, jätkub nende suhtlus, sest paar nädalat tagasi saatis vallavalitsus firmale halvasti tehtud tööde eest kahjunõude ning samal ajal leiab ehitusfirma, et vald on talle võlgu.

Abja vallavanema Peeter Rahneli sõnul ei saanud vald vaegtööde eest varem arvet saata, sest talvel, kui Facio töö lõpetas, olid õues poole meetri kõrgused lumehanged ja firma tehtud töö ei paistnud välja. Palju praaki tuli tema jutu järgi välja alles siis, kui praegu Abja võimlat ja käsitööklasse ehitav aktsiaselts Gustaf tööd alustas.

Kaks nädalat tagasi saatis vald ehitusfirmale kevadel ja suvel avastatud vaegtööde eest arve. Vastus sellele olevat Rahneli sõnul olnud lapsik: «Ise olete meile võlgu!»

Leping lõpetati ehitaja ja tellija vastastikusel mõistmisel, ehkki vallajuht ütleb, et lahku mindi ehitusfirma tegevuse tõttu. Oma õiguste tagaajamiseks ei pöördunud vald Rahneli jutu järgi kohtusse vaid seetõttu, et kartis suurt ajakadu. Nimelt poleks vaidluse ajal saanud uut ehitajat otsida ja ühest seinast ilma jäänud võimla oleks võinud niimoodi seista mitu aastat.

Konflikti põhjusi tuleb tõenäoliselt otsida asjaolust, et võimlat renoveerides selgus vajadus projekti muuta. Mais «Sakalale» antud selgituses rääkis Rahnel, et Facio Ehituse pakutud uued lahendused olid küll vallale vastuvõetavad ja tundusid mõttekana, kuid uue kava järgi tegutsemiseks küsis ehitaja vallalt 3,9 miljonit krooni juurde.

Vald raha juurdemaksmist mõistlikuks ei pidanud ja kuulutas välja uue riigihanke. Kui Facio Ehitusega sõlmitud lepingu kohaselt oleks töö pidanud valmis saama eelmise aasta oktoobris 18,7 miljoni krooni eest, siis praeguse arvestuse järgi valmib see tänavu oktoobris ja maksab 22 miljonit krooni.

Peeter Rahnel leidis, et ehitusfirma vilistab nüüd avalikult seadustele, kui nimetab riigihankest tulenevat nõudmist valla avantüüriks. «Kas tellija järjekindlat nõudmist pidada lepingust kinni saab nimetada järjekindlusetuseks? Kas ehitaja tõesti arvab, et tema seadusevastaste rahanõudmistega nõustumine oleks olnud lahendus?» küsis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles