Inspektsioon nõuab vallalt uut tänavasilti

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karksi vallavanem Arvo Maling
Karksi vallavanem Arvo Maling Foto: Elmo Riig / Sakala

Keeleinspektorid leidsid puhkajate abiga Karksi-Nuiast kakskeelse tänavanimesildi, mis vallavalitsusel tuleb nüüd eestikeelsega asendada.


Keeleinspektsiooni järelevalvejuht Leho Klaser ütles BNS-ile, et kakskeelse tänavanimesildi kohta andsid inspektsioonile teavet seal kandis puhanud kaasmaalased, misjärel need kontrollis üle kohale sõitnud inspektor. Probleemne silt asub Karksi-Nuias aadressil Polli tee 1.

Karksi vallavanem Arvo Maling tunnistas, et on inspektsioonilt märgukirja saanud ja otsustab nüüd, mida ette võtta. Tema sõnul peab kehtiva korra kohaselt olema sildile kirjutatud tänava registrijärgne nimi eesti keeles. Samas polevat kuskil öeldud, et see ei tohi olla kirjas ka mõnes teises keeles.

Malingu selgitust mööda on nimetatud kohas pandud majale uus eestikeelne silt, kuid vana venekeelne on sinna alles jäetud. Nüüd peab vallavalitsus majaomanikuga nõu pidama, kuidas edasi tegutseda.

Klaseri sõnul on vallale teada antud, et nõukogudeaegsed sildid tuleks asendada eestikeelsetega. «Mingit kindlat tähtaega vallavalitsus ei saanud, küll aga peavad nad kogu oma avaliku teabe kriitilise pilguga üle vaatama,» ütles ta.

Lisaks Karksile sai märgukirja Raplamaal asuv Käru vald, kust leiti üle kümne kakskeelse sildi.

Keeleinspektsiooni teatel peavad Eesti kohanimed olema seaduse järgi eestikeelsed ja ladinakirjalised. Teabelevis, avalikel siltidel, viitadel ja kuulutustel ning geograafilistel kaartidel tuleb kasutada registrisse kantud ametlikku kohanime.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles