Suursaadik: nutsin, nähes ühiskonna tugevnemist

Sten Mahov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michel Raineri
Michel Raineri Foto: Elmo Riig / Sakala

Eile esimese ametliku visiidi Viljandisse teinud Prantsusmaa suursaadik Eestis Michel Raineri lausus, et Pariisis asetleidnud sündmused ei puudutanud ainult prantslasi, vaid paljusid inimesi kogu maailmas.

Tragöödia, mis eelmine nädal Pariisis aset leidis, oli kohutav. Suursaadik Michel Raineri, milline on praegu olukord Prantsusmaal? Kas inimesed on endiselt šokeeritud?

Jah! See puudutas meid palju. See puudutas prantslasi ja kõiki eurooplasi. Suutsime panna lõpu terrorismiaktidele, kahjuks aga oli sellel tagajärg – 17 hukkunut.

Prantsuse ühiskond tuli neist sündmustest ajendatult jälle kokku, et näidata oma tugevust ja solidaarsust. Praegu töötab Prantsusmaa valitsus selle nimel, et suurendada veelgi ühiskonna turvalisust. Turvalisuse tase oli juba kõrge, sest see ei olnud esimene terrorirünnak Prantsusmaal. Oleme sunnitud turvalisust aga veelgi parandama, et tagada oma vabadust.

Charlie Hebdo on satiiriväljaanne, mis avaldas karikatuuri Muhamedist juba 2006. aastal. Kas prantslased oskasid arvata, et säärane rünnak väljendusvabaduse vastu võib aset leida?

Me teadsime, et säärane risk on olemas, sest aastaid tagasi rünnati Charlie Hebdo hoonet. Politsei juba siis kaitses ja saatis ajalehe peatoimetajat Charbi (Stéphane Charbonnier – toimetus), paraku sellest ei piisanud. Ajakirjanikudki teadsid, et oht on, aga see, mis juhtus, ületas kõiki hirme. 12 inimese surm näib ebareaalne.

Läinud pühapäeval marsiti kogu maailmas väljendusvabaduse toetuseks. Mida teie sel ajal tundsite?

Esiteks ma nutsin palju. Ma nutsin, sest nägin, kuidas Prantsuse ühiskond oli muutunud tugevamaks. Mul oli hea meel näha, et kokku olid tulnud kõik kaasmaalased: nii juudid kui moslemid, nii valge- kui mustanahalised. Inimesed plaksutasid politseinikele ja see oli liigutav.

Mind liigutas ka see, et terve maailm näitas solidaarsust. Ma pole iial näinud, kuidas 50 riigi- ja valitsusjuhti koos marsivad, võttes sealjuures ise tohutuid riske, et kaitsta meie vabadust, väljendusvabadust. See ei ole ainult Prantsusmaa, vaid terve maailma vabadus.

Pühapäeva pärastlõunal käis minu juures teie peaminister Taavi Rõivas, kes tegi sissekande kaastunderaamatusse. Ta ei saanud olla Pariisis, sest läks Gruusiasse, aga tuli minu juurde kaastunnet avaldama. Ka see oli liigutav.

Mis teid Viljandisse tõi?

See on esimene ametlik visiit. Olen siin ka enne käinud, aga tavaliselt on nii, et enne on ametlik visiit ning siis personaalsed külaskäigud.

Koostöös Paul Kondase keskusega kavatseme korraldada naivistliku kunsti näituse. Ma arvan, et see huvitab paljusid.

Linnapea Ando Kivibergiga rääkisime võimalikust koostööst Eesti ja Prantsusmaa vahel. Meile mõlemale meeldiks väga leida üks Prantsusmaa linn, kellest saaks Viljandi sõber. Sellest tuleb koostöö-, mitte viisakusprojekt. Viljandi on kultuurne linn, olen kindel, et leiame ka Prantsusmaalt traditsioone austava linna. Meie ühised huvid on majandus, kaubandus ja tööstus. Sellest kõigest rääkisimegi, otsusteni veel ei jõudnud, kuid jätkame kõnelusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles