Õunte poliitiline pool

Peeter Olesk
, vaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Olesk
Peeter Olesk Foto: Peeter Langovits («Postimees»)

TARTU TURUHOONES müüakse umbes kümmet sorti õunu. Õunamahla pakutakse paarist letist, kuivatatud õunu on enamasti vaid ühel müüjal.

Mina olen üles kasvanud suuresti viie sordi peal. Need on «Tartu roos», «Pärnu tuviõun», mis on tuntud ka kui trebuu ja lambanina, kuldrenett, sibulõun ja safranõun. Neist kahte esimest ja viimast Tartu turud ei paku ning Tähtveres leidub vaid üks aed, kus kasvab puutäis lambanina. Need kuluvad ära oma perele.

Tartu kaubamajas on õunte valik tunduvalt väiksem ja õunad välismaised. Õunatooteid on seevastu rohkem: joogid, selitatud mahlad, viljalihaga mahlad, moosid, kompotid, püreed, mahlakontsentraadid. Õunad võivad olla esimest sorti ehk väliselt laitmatud, kuid tavaliselt on need teist sorti – mõlkide, kriimude ja plekkidegagi. Kõige rohkem on Tartus õunu aedades maas, kus need kevadeks ära mädanevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles