Aasta õpetajaks saab vaid üks inimene

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi haridus- ja kultuuriameti juhataja Katrin Mändmaa sõnul koostati aasta õpetaja valimise statuut selleks, et korrastada ja täpsustada Viljandi parimate pedagoogide tunnustamise korda.
Viljandi haridus- ja kultuuriameti juhataja Katrin Mändmaa sõnul koostati aasta õpetaja valimise statuut selleks, et korrastada ja täpsustada Viljandi parimate pedagoogide tunnustamise korda. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Viljandi volikogu otsustas, et edaspidi jagatakse linna tublimatele pedagoogidele nelja erisugust aunimetust.


Viljandi haridus- ja kultuuriameti juhataja Katrin Mändmaa sõnul koostati aasta õpetaja valimise statuut selleks, et korrastada ja täpsustada Viljandi parimate pedagoogide tunnustamise korda.

Kuigi kõnealust tunnustust jagatakse juba 1994. aastast, on võistlus seni Viljandis aset leidnud reglemendita. Kokkuleppeliselt esitas iga haridusasutus oma kandidaadi, kes üldjuhul saigi aasta õpetaja nimetuse.

«Meie kandidaatide sobilikkuse üle ei arutlenud, vaid tunnustasime kõiki koolide esile tõstetud pedagooge,» selgitas Mändmaa.

«Selline süsteem töötas palju aastaid, kuni ühel hetkel hakkas väiksemate asutuste puhul ring täis saama — kõik pedagoogid olid aasta õpetaja tiitli saanud,» kõneles Mändmaa. «Nuriseti sellegi üle, et väiksed ja suured asutused said kõik esitada vaid ühe kandidaadi, kuigi suuremates on rohkem töötajaid. Sageli ei olnud tunnustamise põhjus ka õpetaja eelmise aasta teened, vaid pikaajaline tubli töö.»

Reguleerimata oli ka haridusasutuste juhtide tunnustamise kord.

Komisjon teeb valiku

Viljandi abilinnapea Helle Aunapi kirjeldust mööda ei saa edaspidi enam kõik võistlusele esitatud õpetajad automaatselt aunimetuse omanikuks. Tiitli pälvijad valib kandidaatide hulgast komisjon, kuhu kuuluvad linna esindajad ja vajadusel ka erialaspetsialistid.

Kolmapäeval kinnitatud statuudi järgi annab linn edaspidi välja kokku neli aunimetust.

Aasta õpetaja tiitli pälvija peab olema eelmisel aastal õpilasi väljapaistvalt innustanud, nii et nood on saavutanud aineolümpiaadidel ja teistel võistlustel häid tulemusi. Koos vanematega peab ta olema toetanud lasteaialaste ja õpilaste arenemist.

Aasta õpetaja tiitlit vääriv inimene täiendab ennast pidevalt, osaleb õppeasutuse arendustegevuses ning jagab teistega oma kogemusi. Ta on pälvinud laste, vanemate, kolleegide ja üldsuse lugupidamise.

Helle Aunap ütles, et kui ükski kandidaat neid nõudeid ei täida, võib komisjon jätta tunnustuse välja andmata.

Eraldi aunimetus noortele

Kui seni on noored õpetajad tihti tunnustuse jagamisest kõrvale jäänud, siis nüüd on neilgi võimalus silma paista. Aasta noore õpetaja nimetusele saab kandideerida pedagoog, kes on seda tööd teinud kuni kolm aastat.

Aasta haridusasutuse juhiks võib saada inimene, kes on eelmisel õppeaastal saavutanud oma juhtimistöös häid tulemusi, kelle asutus on märgatavalt arenenud ning kes on teistele eeskujuks.

Teeneka õpetaja nimetust väärib vähemalt 15-aastase staažiga tulemuslikult töötav hariduselu edendaja, kes on pälvinud ümberkaudsete lugupidamise.

Helle Aunapi sõnul saab nüüd iga väike haridusasutus esitada võistlusele ühe kandidaadi, rohkem kui 300 õpilasega asutus aga kaks. Lisaks koolidele võivad neid välja pakkuda õpilased, lapsevanemad, ainesektsioonid ja teisedki.

Uuendusena saab tunnustamiseks esitada ka koolide noorsootöötajaid ja tugiteenuste osutajaid.

Et kandidaadi esitamise kord oleks kõigile arusaadav, on haridus- ja kultuuriamet välja töötanud avalduse vormi, mis on üleval Viljandi koduleheküljel. Avaldusi oodatakse 15. septembrini.

Komisjon teeb aunimetuste saajate kohta otsuse 25. septembriks.

«Enne õpetajate päeva kutsume kõik nominendid vastuvõtule, kus parimaid teiste ees tunnustatakse,» kõneles Katrin Mändmaa. «Nimetuste saajaid autasustatakse linna aukirjaga ning nende nimi kantakse auraamatusse. Rahaga see tunnustus praegu seotud ei ole.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles