Karksi kandis on igal noorel muusikul vähemalt üks bänd

Margus Haav
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulepuu esines suvel kõigil Eesti suurematel pärimusmuusika festivalidel ning on sellega ansambli eestvedaja Margus Põldsepa sõnul
saanud korralikud lahinguristsed.
Tuulepuu esines suvel kõigil Eesti suurematel pärimusmuusika festivalidel ning on sellega ansambli eestvedaja Margus Põldsepa sõnul saanud korralikud lahinguristsed. Foto: Elmo Riig / Sakala

Laupäeval pidulikult oma 35. aastapäeva tähistav Karksi-Nuia muusikakool tegutseb seniajani samas majas ja õpilaste puuduse üle kurta ei saa.


1975. aasta septembris Nuia lastemuusikakooli nime all uksed avanud koolis on võetud sihiks  aidata igal pillimängu õppijal leida just talle sobivaim pill ja paslikuim õpetus.

Oma maja eest tuli võidelda

35 aastat tagasi alustati 70 õpilasega ning kuigi iive on vahepeal tublisti langenud, on õpilaste arv jäänud samaks.

Karksi-Nuia muusikakooli on teiste hulgas lõpetanud praegu Vanalinna Hariduskolleegiumis tegutsev Ene Nael, Nikns Sunsi liige Priit Oks, ERSO muusik Meelis Ainsalu ja rahvamuusik Kadri Mägi. Tähelepanuväärsel kombel on paljud kooli vilistlased valinud elukutseks muusikaõpetaja raske, kuid tänuväärse ameti.

Kõige keerulisemad ajad olid koolil 1992./93. õppeaastal, kui tekkis oht oma majast ilma jääda.

«Kui asi näis juba lootusetu, tulid appi lapsevanemad,» meenutas kooli praegune direktor Margus Põldsepp. «Rootsis sõprusmaakonnas Leksandis müüdi meie kooli toetuseks pildiga abistamissertifikaate ning lõpuks ostis maja teiste abiga ära perekond Zieminski Saksamaalt. Nii me püsima jäimegi.»

Kooli rahalise seisu tugevdamiseks ja selle kaudu muusikaõpetuse taseme tõstmiseks on asutatud Karksi-Nuia muusikakooli sihtasutus, mille omanduses kinnistu koos koolihoonetega on.

Kogutud rahaga on pandud püsti juurdeehitis, värvitud kaks hoonet ja vahetatud välja nende katus, ehitatud ümber osa peahoone elektrisüsteemist ning remonditud enamik ruume. 1993. aasta lõpul sai renoveeritud saal.

Iga noor mängib vähemalt ühes bändis

Kooli katuse all koos käivatest ansamblitest on kõige nimekam kevadel oma esimese albumini jõudnud Tuulepuu ja tema jälgedes astub juba uus koosseis, kellel esialgu veel nime pole, kuid keda kutsutakse hellitavalt Tuulepõõsaks.

Omad ansamblid on viiuldajatel, kitarristidel, kanneldajatel ja akordionistidel. Vanematest õpilastest on kokku pandud poprokkansambel ning oma rokipunt on tegelikult ka noorematel.

Koolis tegutseb Ivi Harju juhtimisel veel vokaalansambel, kuhu kuuluvad nii õpilased, õpetajad kui lapsevanemad. Muusikakooli õpetaja

Ruth Kuhi eestvedamisel musitseerib üle-eestiline noorte kandleansambel Sotto Voce, mille repertuaar ulatub

Bachist tänapäevase filmimuusikani välja.

Niisiis on igal õpilasel oma bänd ning paljud neist teevad kaasa koguni mitmes kollektiivis.

Pätiks vaid suure vaevaga

Karksi-Nuia muusikakooli juhtiv Eesti üks tuntumaid ja hinnatumaid rahvamuusikuid Margus Põldsepp ei jõua õpilasi kuidagi ära kiita. Tema sõnul on tegemist väga asjalike ja töökate noortega.

«Samas on nad omavahel sõbrad ja mingit sunduslikku õhkkonda pole. See on täitsa müstiline, ma pole varem midagi taolist kogenud,» kinnitas ta ning lisas, et kogu Karksi-Nuia elukeskkond on  väga korrastatud.

«Siinne lasteaed, kool, muusikakool, noortekeskus, kunstikool, spordikool ja kultuurikeskus on omavahel orgaaniliselt seotud ja teevad väga toredat koostööd,» oli Põldsepp vaimustuses. «Kõik aitavad ja abistavad üksteist kõiges, nii et noortel on vaba aja veetmise ja haridusega kõik parimas korras. Lisaks hoiab noorte heaolul silma peal kogukond. Peab olema ikka eriline soodumus ja tahe, et noorest siin pätt saaks!»

Aastapäevapidu hakkab pihta Karksi kultuurikeskuses homme kell kaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles