Trepimäe ette kerkib madal müür

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töömehed on Trepimäe tänaval jõudnud asfaldi eemaldamiseni ja hakkavad õige pea müüri ehitama.
Töömehed on Trepimäe tänaval jõudnud asfaldi eemaldamiseni ja hakkavad õige pea müüri ehitama. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Viljandi linnavalitsuse tellimusel kaevasid ehitusmehed raekoja taga läbi Trepimäe tänava ning asfaldi asemele kerkib väike müürijupp, mis markeerib keskaegset linnapiiri.


«Sinna laotakse maakividest müür, mis on sõidutee laiuselt ülejäänud teega tasa ja külgedel läheb sama kõrgeks kui raekojatagune müür,» selgitas arhitektuuri- ja planeerimisameti juhataja Marko Männik.

Kunagise linnapiirde säilinud osa Arkaadia aias on linnavalitsuse kinnitusel turistide seas populaarne vaatamisväärsus ja nii on raad otsustanud müüri seal, kus võimalik, taastada. Mõni aasta tagasi rajati raekoja taha madal kivisein ja nüüd pikendatakse seda juppi üle Trepimäe tänava.

Marko Männiku sõnul müüri taastamine tänavat ei sulge. Ehitustööde ajal on sissesõit küll suletud, kuid juba septembris saab seal taas liigelda. «Maakividest laotud tähisest saab autoga ilusti üle sõita ja tee keskelt on see nii tasane, et sealt saab üle ka lapsevankri ja ratastooliga,» kinnitas Männik.

Kunagise Viljandi peaarhitekti Ülo Stööri sõnul on keskaegse linnamüüri taastamine hea mõte ja seda on vaja nii kohalikele kui turistidele.

«Kui viia see üle Trepimäe ja näidata, et ta seal jätkub, on selge, et liigud linnas, kus on olnud linnamüür,» rääkis Stöör. «Keskaegseid linnu, kus on olnud selline müür, ei olegi nii palju.»

Endise peaarhitekti selgituse kohaselt oli keskajal enam kui kilomeetri pikkune kivimüür üks Viljandi omapärasid. «Ma arvan, et linnamüüri on vaja markeerida ja mida pikemalt seda tehakse, seda parem,» sõnas Stöör.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles