Tobraseljal kerkib tall Tori hobustele

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ly Animägi loodab oma lemmikud talveks uhiuude talli kolida.
Ly Animägi loodab oma lemmikud talveks uhiuude talli kolida. Foto: Elmo Riig / Sakala

Saarepeedi valda Tobraselja külla Pikamihkli tallu ehitatakse talli, kus perenaine Ly Animägi hakkab kasvatama Tori tõugu hobuseid.



Perenaine rääkis, et talli valmimisega täitub tema elu­unistus, sest hobustega tegelda meeldib talle hullupööra.

«See, et Euroopa Liidu Leaderi programmi abil on võimalik tall ehitada, tuli mulle täieliku üllatusena,» rõõmustas ta.

Unistuse elluviimiseks soovitasid Animäel Leaderi kaudu raha taotleda mittetulundusühingu Võrtsjärve Ühendus inimesed. «Hiljem on nad mind igati abistanud ja aidanud dokumente korda seada — mina ja paberimajandus ei käi üldse kokku,» rääkis Ly Animägi.

Ligi 800 000 krooni Leaderi eurotoetust sai talu Võrtsjärve Ühendus kaudu, kümme protsenti omaosalusest tasub ta ise. Pikamihkli talul on läinud hästi ka selles suhtes, et ta pole pidanud laenu võtma.

«Talli ehitab Pärnu osaühing Kunnely, kes oli nõus tegema krediiti,» selgitas Ly Animägi. «Kui teatud osad on valmis ja vahedeklaratsioonid esitatud, tasub Leader tehtu eest.»

Pärast talli kerkimist mõlgub perenaisel mõttes plaan ehitada hobustega sõitmiseks metsa rada ning tõketega liivaplats, kus lapsed saaksid hobustega trenni teha.

Seni on Ly Animägi pidanud vanas laudanurgas üht poni ja Tori tõugu hobust. Sel suvel tuli loomi juurde: nüüd on Pikamihklil kaks poni ja kolm hobust. Sügisel, kui tall valmis saab, loodab perenaine kodu pakkuda juba kümnele hobusele — just nii palju on kerkivas hoones bokse.

Seni on Ly Animägi oma hobusega käinud valla üritustel ja jaanipeol lapsi sõidutamas. Samuti on ta teinud vastlasõitu Väikemõisa lastekodu lastele.

«Tahan kasvatada Tori tõugu hobuseid, et see liik Eestis säiliks. Samuti soovin hobuhullusega nakatada ümbruskonna külade lapsi,» rääkis Animägi tulevikuplaanidest ning lisas, et suuremat ärihuvi tal pole. «Seni oleme naernud, et abikaasa käib sellepärast Norras tööl, et mina saaksin oma harrastusega tegelda.»
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles