Õisu vana poemaja kehastub töökojaks

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Omaaegne kõrtsihoone saab ajapikku korda.
Omaaegne kõrtsihoone saab ajapikku korda. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Õisus aastaid tühjalt seisnud kauplusehoone juures on alanud ehitustööd ning aja jooksul on sinna plaanis rajada restaureerimis- ja tekstiilitöökoda.


Hoone omaniku Urmas Tuuleveski sõnul tuleb majal esmajärjekorras ära vahetada katus, sest see on üsna viletsas seisus.

«Töötame sammhaaval,» lausus Tuuleveski. «Sinna on plaanis luua restaureerimiskoda, sest näiteks Õisu mõisa hoonetelgi on vaja taastada uksi ja aknaid. Teine plaan on ühes ruumis välja panna tekstiilid ja avada töökoda.»

Kindlat tärminit, mis ajaks loodetakse taastamistööd valmis saada, Tuuleveski välja tuua ei osanud. «Eks paljuski seisa see raha taga. Katusevahetust toetab muinsuskaitseamet ning mitmesuguste seadmete hankimiseks loodame abi saada Leaderi programmilt,» tõdes ta.

Tegemist on ajaloolise Õisu mõisa kõrtsihoonega, kus praeguse omaniku sõnul on säilinud omaaegseid detaile, näiteks uksi ja piitu.

«Omal ajal käis tee mõisa juurde kõrtsi eest läbi pargi, see on osaliselt säilinud tänapäevalgi,» rääkis Tuuleveski.

Viimati tegutses vanas kõrtsihoones kauplus. «Pood ei kasutanud siiski tervet maja, vaid oli ühes tiivas ning selle taha on hiljem ehitatud mingi abiruum. Juurdeehitise tegemise ajal on trepi küljele lisatud kuuluvust tõendav silt «ETKVL»,» rääkis Tuuleveski. «Tiib, kus asus kõrtsisaal, on pikalt tühjana seisnud ja nüüdseks üsna halvas seisus, osa põrandalaudugi on üles kangutatud.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles