Kaduma määratud Valuoja põhikool mahutas end kitsukesse Kaare kooli

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valuoja kooli direktor Matti Orav askeldas kolmapäeval oma uues kabinetis, kuhu ta peab järgmisel kahel aastal mahtuma koos kolme kolleegiga.
Valuoja kooli direktor Matti Orav askeldas kolmapäeval oma uues kabinetis, kuhu ta peab järgmisel kahel aastal mahtuma koos kolme kolleegiga. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Viljandi Valuoja kooli õpilased peavad septembris sammud seadma Kaare kooli, kuigi nende senine koolimaja seisab remondimeestest puutumata ja keegi ei tea, millal seal suur ümberehitus lahti läheb.


Aprilli lõpul peetud volikogu istungil palus Valuoja põhikooli direktor Matti Orav, et linnajuhid lubaksid õpilastel majas õppida viimse võimaluseni. Sellest hoolimata otsustas linnavalitsus mai lõpul, et hoone tehakse sügiseks puhtaks ning klassid kolitakse Paalalinna Kaare kooli.

Viljandi abilinnapea Rein Triisa põhjendas otsust asjaoluga, et linnal on plaanis müüa koolimaja seitsme miljoni krooni eest Riigi Kinnisvara aktsiaseltsile (RKAS), kes alustab hoones suurt ehitust.
«Kui linn maja maha müüb, peaks selle kasutamiseks sõlmima rendilepingu,» selgitas Triisa ja lisas, et üüri pole kavas maksma hakata.

Paraku pole seni ostu-müügitehingust asja saanud ning pole ka selge, millal 7 030 000 krooni linna kontole jõuab. Selleks, et RKAS saaks raha üle kanda, ostutehingu notari juures vormistada ning ehitist projekteerima asuda, on vaja rahandusministri suunist.

«Meile saab protsess alguse ostutehinguga, aga selleks on korrale vastavalt vaja üldkoosoleku otsust,» lausus RKAS-i juhatuse esimees Jaak Saarniit. Üldkoosolek tähendab  rahandusministrit ainuisikuliselt. Ühe võimaluse kohaselt võiks suunis tulla pärast seda, kui ministrid on avanud eelarvemenetluse ja hakkab selguma, milliseid kulutusi riik järgmisel aastal teeb.

«Töö ootab ja tahaks tööd teha, aga esialgu veel ei saa,» nentis Saarniit.

Täna kohtuvad nõupidamisel haridus- ja rahandusministeeriumi ametnikud, et riigigümnaasiumi loomise kohta tekkinud küsimustele vastuseid leida.

Viljandi linnajuhid ja haridusministeeriumi esindaja pole nõus väitega, nagu oleks riigigümnaasiumi loomine pärast kevadisi otsuseid toppama jäänud.

Haridusministeeriumi kom­mu­ni­kat­sioonibüroo konsultandi Asso Ladva selgitusel on valminud riigigümnaasiumi loomise eelnõu, mille osad on kooli põhimäärus ja kooli rahastamise skeem.
Praegu rändavad dokumendid mööda ametnikke, kes peavad need kooskõlastama. Esmaspäeval andis neile heakskiidu linnavalitsus.

Viljandi volikogu esimehe Tarmo Looduse hinnangul jätkus riigigümnaasiumi loomise protsess ka suvel. Ta avaldas lootust, et ehitus hakkab pihta järgmisel aastal ning talvel leitakse koolile direktor.

Valuoja kooli õpilaste väljakolimist pidas Loodus õigeks, sest veel enne kui ehitusmehed majja jõuavad, tuleb seal teha uuringud. «Kõige kiirem on praegu muinsuskaitse eritingimustega, mis tuleb selgeks saada enne projekteerimise algust,» täpsustas ta.

Valuoja kool pole oma majast lõplikult ilma: algava õppeaasta jooksul loodetakse seal korraldada vilistlaste kokkutulek.

Oma kaheks viimaseks aastaks Paalalinna kolinud Valuoja põhikoolis õpib algaval aastal 280 last. Et kaks aastat pole selles koolis esimest klassi avatud, on seal III—IX klass.

Kui 2012. aasta septembris avatakse Valuoja koolis uus gümnaasium, muutuvad kõik linna senised gümnaasiumid põhikoolideks ning Valuoja kooli praegused õpilased jagatakse nende vahel ära.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles