Miks me vajame madalamaid tööjõumakse?

, riigikogu liige Reformierakond,
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalle Jents
Kalle Jents Foto: Marko Saarm / Sakala

PISUT KEERULINE on mõista väärkujutelma sellest, et nii riigi kui tavainimeste jõukust on võimalik kasvatada lihtsa ümberjagamise teel. Säärase mõtteviisi kohaselt tuleb suurendada ettevõtjate maksukoormust – taastada ettevõtete tulumaks – ning samas suurendada hästi teenivate inimeste maksukoormust ehk üksikisiku tulumaksu määra.

Niisugune mõtteviis on äärmiselt lühinägelik ja väga ohtlik kogu riigi majandusele. Suure tõenäosusega halvendaksid sellised muudatused tunduvalt meie ettevõtete konkurentsivõimet ning vähendaksid ettevõtjate initsiatiivi ja motivatsiooni, mis lõpptulemusena võib viia majanduse hoopis langusse. Samuti võib juhtuda, et makse ei hakka rohkem laekuma, vaid hakatakse jälle otsima võimalusi, kuidas neist kõrvale hiilida.

Mäletan hästi üheksakümnendaid aastaid, kui kehtis ettevõtete tulumaks ja üksikisiku tulumaks oli 26 protsenti. Olgem ausad: see oli aeg, kui paljud firmaomanikud püüdsid makse nii-öelda optimeerida ning palka maksti sularahas ja ümbrikus. Summad, mida oli vaja investeerida, tuli maksudena ära anda ja see oli üsna pärssiv.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles