Maavalitsus raporteeris miljonikahjust

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu—Viljandi tee ääres asuval Oiu meiereil kadus tormiga osa katust, kannatada sai korstna ots ning vihm
sadas ruumidesse. Kahju suurus on ligi 60 000 krooni.
Tartu—Viljandi tee ääres asuval Oiu meiereil kadus tormiga osa katust, kannatada sai korstna ots ning vihm sadas ruumidesse. Kahju suurus on ligi 60 000 krooni. Foto: Peeter Kümmel

Siseministeeriumile kogutud materjalidest selgus, et tormi tekitatud kahju jäi Viljandimaal miljoni krooni lähedale ning suures osas korvab selle kindlustus.


Siseministeerium palus kolmapäeval maavalitsustel koguda infot tormi hävitustöö kohta. Et teavet oodati kiiresti, vahetasid maavalitsus ja omavalitsused e-kirju ning paljude eraisikuteni ministeeriumi soov tormikahjud kokku arvutada ei jõudnudki.

Suurimast kahjust andis maavalitsusele teada If Kindlustus, kel on esialgse info kohaselt Viljandimaal vaja kompenseerida 647 000 krooni ulatuses vara. If Kindlustuse kommunikatsioonijuhi Eva-Grete Aljase teatel on see summa alles täpsustamisel ning konkreetseid objekte, mida torm rüüstas, firma omaniku loata avaldada ei tohi.

ERGO Kindlustusel on seni ette näidata neli tormis räsida saanud objekti ning kahjusumma on kokku 100 000 krooni.

Üks Abja valla maaomanik kirjutas maavalitsusele, et 2,5 hektari suurusel raielangil kasvama jäetud männikus murdis torm umbes pooled puud ehk 125 tihumeetrit. Ümbruskonnas on murtud veel 25 tihumeetrit ning koos paindesse jäänud puudega on kahju 148 000 krooni.

Karksi vallast anti teada, et kõige olulisemad kahjud on seotud elektrikatkestuste, purunenud hoonete ning teedele ja kalmistutele langenud puudega. Kahjusumma suurus pole veel teada.

Kolga-Jaani vallas viis torm minema Oiu meierei korstna otsa ja 25 protsenti katusest ning selle taastamine läheb maksma ligi 60 000 krooni. Ulge puhkealal langesid puud laululavale ja abihoonele ning remondi maksumuseks on hinnatud ligi 10 000 krooni.

Pärsti vallas Ramsil oli suurim õnnetus ühe korterelamu minema lennanud katus. Õnneks oli maja kindlustatud ning taastamiseks on umbes 80 000-kroonine leping ehitusfirmaga juba allkirjastatud. Tänavavalgustust tuli seal parandada 10 000 krooni eest ning paaril majal seatakse korda katuse ääreplekke.

Ka Ramsi vaba aja keskuse katuse nihutas tuul paigast. Hoone oli kindlustatud ning keskuse juhataja ootab ehitusfirmadelt hinnapakkumisi.

Viiratsi vallas piirdusid teadaolevad kahjud kahe bussiootekoja purunemisega.
Ülejäänud valdade kohta maavalitsusel reede hommikul teavet polnud.

Riigimetsa majandamise keskus (RMK) oma kahjudest maavalitsusele teada ei andnud, kuid Viljandimaa metsaülema Elor Ilmeti sõnul murdis torm seekord puid Abja ümber ja Aimlast Võrtsjärve poole jääval alal. Kokku tuleb RMK-l tormi tõttu raiuda 800 tihumeetrit puid. Lageraiet tuleb teha kahel hektaril ning sanitaarraiega pääseb 15 hektarit.

Torm murdis ka palju lankidele jäetud säilik- ja seemnepuid, kuid neid RMK koristama ei hakka.

Mida tormikahjude kohta infot palunud regionaalminister laekunud andmetega ette võtab, pole seni teada. Minister viibis eile puhkusel. Samuti polnud eile õhtuks veel selge, kui palju torm kogu Eestis purustusi põhjustas, sest maavalitsustel oli aega infot edastada reede hilisõhtuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles