Keemiakatsetest koosnev festival pakkus nalja

Ketlin Beljaev
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadusteatrite festivalil peab pauku saama. Mikk Mihkel Vaabel hetk pärast kummikinda lõhkemist.
Teadusteatrite festivalil peab pauku saama. Mikk Mihkel Vaabel hetk pärast kummikinda lõhkemist. Foto: Elmo Riig / Sakala

Nädalavahetusel sai Viljandi gümnaasiumis teoks esimene teadusteatrite festival, millel olid kohal kohalikud ja kaugema kandi keemiahuvilised noored koos juhendajatega. Kui õpilased tegid tõsiseid katseid, siis õpetajad vigurdasid.

Õpetajate juhendamise võtsid endi hooleks Viljandi gümnaasiumi vilistlased Mikk Mihkel Vaabel ja Jaagup Lember, kes tegid nendega lõpuks ühise etteaste. Et kõik korraga katsete tegemise ajal laua taha toimetama ei mahtunud, olid kolm õpetajat hoopis tantsutüdrukute rollis.

Nende katses, kus katseklaasis oleva lahuse värv muutus aastaaja järgi, kõlas ka pauk, mille tekitas kummikinda lõhkemine. See tuli sellest, et Mikk Mihkel Vaabel pani lahusesse kuivjääd ehk tahket süsinikdioksiidi, mis vabanedes lõhkus katseklaasile tõmmatud kinda – gaas ei pääsenud lihtsalt muud moodi välja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles