Veelgi vähem õhuheitmeid

, Eesti Energia keskkonnajuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olavi Tammemäe
Olavi Tammemäe Foto: Erakogu

EUROOPA LIIDU kliimapakett kohustab liikmesriike vähendama kasvuhoonegaaside heitmeid 2030. aastaks võrreldes 1990. aastaga 40 protsenti. Eestil on püstitatud eesmärk juba saavutatud ja ületatudki. Meil on praegu tähtis seada oma tulevikuplaanid nii, et ka edasine kasvuhoonegaaside ja teiste õhuheitmete vähendamine riigi ja eri tööstusharude strateegiaid segi ei lööks.

Eesti Energia põlevkivi­strateegia lahutamatu osa on süsihappegaasi vähendamine. Süsihappegaasi emiteerivad Narva elektrijaamad võrreldes 1990. aastaga praegu 35 protsenti vähem. Selle tulemuseni on meid viinud tootmismahtude kokkutõmbamine. Eesti Energial on aga plaan, kuidas vähendada CO2 emissiooni nii, et selle saavutamiseks ei peaks edaspidi enam tootmismahte ohverdama.

Seda võimaldab põlevkiviõli ja elektri koostootmine. Meie plaan on suunata järjest rohkem põlevkivi mitte otse elektrijaamade kateldesse, vaid õlitootmisse. Põlevkiviõli tootmise kõrvalsaadusena tekib põlevkivi- ehk uttegaas, millest toodame omakorda elektrit. Nii võtame põlevkivist välja kaks korda rohkem väärtust ja kasutame ära senise 30–40 protsendi asemel kuni 70 protsenti põlevkivis sisalduvast energiast. Et põlevkivigaasi põletamisel tekib kuni 40 protsenti vähem süsihappegaasi, siis vähendab õli ja elektri koostootmine märgatavalt CO2 heitmeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles