Rahvusmeeskoor peab juubelit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna kell 19 algab Viljandi pärimusmuusika aida suures saalis Eesti rahvusmeeskoori (RAM-i) juubelikontsert. Dirigent on Mikk Üleoja, kaasa teevad kontratenor Ka Bo Chan, puhkpilliansambel ja keelpillikvintett. RAM tähistab selle kontserdiga oma 70. aastapäeva.

Peadirigent Mikk Üleoja kinnitusel on oluline teadvustada, et RAM on meie kõigi rahvuslik rikkus. «Rahvusmeeskoor saab 70-aastaseks, kuid see ei tohiks luua väärkujutelma, otsekui oleks selle liikmed sama vanad,» rääkis dirigent. «Et seda murda, anname palju kontserte. Ainuüksi oktoobris toimus seitse kontserti Eestimaa kõige kaugemates nurkades. Kõik kontserdid lõppesid sellega, et publik saalis seisis püsti! See tõmbab nii dirigendi kui ka koori emotsionaalselt nii käima, et öösel ei tule und.»

Suure kutselise meeskoori loomise idee sündis Gustav Ernesaksal 1942. aastal Jaroslavlis. Maestro soov sai teoks 1944. aasta 16. novembril, kui loodi ENSV Riikliku Filharmoonia Meeskoor. RAM-i esimene avalik esinemine oli 21. jaanuaril 1945.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles